23 C
Vinkovci
Četvrtak, 17 lipnja, 2021

Najbolji mladi hrvatski poljoprivrednik ogorčen – ne može dobiti dovoljno zemlje i ostaje bez hrane za krave

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Ivan Gašić najbolji je mladi poljoprivrednik u Hrvatskoj. Njegov projekt bio je najbolji od 26 pristiglih prijava. Prijave su pristigle iz cijele Hrvatske. Pobjednik je osim putovanja u Bruxelles i sudjelovanje na 5. Europskom kongresu mladih poljoprivrednika osvojio i 15 tisuća kuna.

Ivan se na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Beketincima u Osječko-baranjskoj županiji bavi proizvodnjom i preradom kravljeg mlijeka. No iako zvuči idilično, ova je priča tipična hrvatska i nije bez problema.

Ivan ni trenutka nije dvojio da će ostati u obiteljskom poslu. Ipak, bilo je kritičnih situacija kada je njegova obitelj, koja se proizvodnjom i preradom kravljeg mlijeka bavi već više od dva desetljeća, skoro odustala. No, ustrajan je bio upravo Ivan koji je zajedno sa sestrom Katarinom preuzeo OPG te su pokrenuli mini siranu.

Mini sirana bila je jedini put za opstanak uz posljednjih godina nisku otkupnu cijenu mlijeka zbog koje su se “urušile” mnoge farme u Hrvatskoj. Proizvodnjom sira, kaže Ivan, barem može utjecati i odrediti cijenu svog finalnog proizvoda za razliku od predaje mlijeka po niskim cijenama.

Ono na što Gašićevi ne mogu utjecati je dodjela poljoprivrednog zemljišta kojega je, kažu, jednostavno nemoguće dobiti. Još je to jedna klasična priča iz Hrvatske u kojoj se svi zaklinju u želju za zaustavljanjem odlaska mladih. No, ovaj mladi poljoprivrednik uskoro više neće imati hrane za krave jer ne raspolaže dovoljnim površinama poljoprivrednog zemljišta. “Zemlje je malo, godine sve lošije, budu velike suše, pa evo tako za pet dana meni nestaje silaže i opet moram mijenjati hranidbeni plan, što je loše jer je riječ o kontinuiranoj proizvodnji” – kaže najbolji mladi poljoprivrednik Ivan Gašić iz Beketinaca.

Trenutačno je na gospodarstvu u Osječko-baranjskoj županiji 47 muznih krava. Uz podmladak na farmi imaju ukupno 80-ak grla. Obrađuju 49 hektara zemlje. Da bi samo zadržali postojeći broj grla potrebno im je minimalno još 20 hektara poljoprivrednog zemljište te se nadaju da će se nekom novom raspodjelom i novim zakonom možda imati više sluha za njih te da će netko čuti njihov glas.

Brat i sestra, Ivan i Katarina sa svojim roditeljima žele raditi i ostati u Hrvatskoj, očito i znaju, no sve je to uzalud ako netko ne prepozna da su upravo ovakvi mladi ljudi ključ opstanka ruralnih prostora.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime