21 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024

Nedostaju armirači i tesari, ali i biolozi

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Od 2010. godine, kad je Vlada Republike Hrvatske izdala Uredbu o praćenju, analizi i predviđanju potreba tržišta rada za pojedinim zvanjima te izradi i uzimanju u obzir preporuka za obrazovnu upisnu politiku, Hrvatski zavod za zapošljavanje izrađuje analizu i prognozu potreba tržišta rada za pojedinim kvalifikacijama. Ovih dana objavljeni su podaci za ovu godinu, uz specifikaciju o tome koja su zanimanja deficitarna, a koja suficitarna.

– Na temelju spomenute uredbe regionalni i područni uredi izrađuju preporuke, a one se temelje na analizi koja je opet bazirana na statističkim podacima vezanim za zapošljavanje nezaposlenih osoba – kaže Jasna Kolar, predstojnica HZZ-a Područni ured Vukovar.

Inače, preporuke – koje za cilj imaju usklađivanje obrazovanja s potrebama tržišta rada – ne odnose se samo na upis u srednjoškolske programe i fakultete, nego i za potrebe stipendiranja, a podaci su dostupni na stranicama HZZ-a. Podaci ukazuju na to da treba, za razinu trogodišnjeg srednjoškolskog programa u Vinkovcima i Vukovaru, povećati broj upisanih i stipendiranih učenika u području građevinarstva – jer, na tržištu rada nedostaje tesara, armirača i zidara – zatim prerađivačke industrije, a izuzetno su traženi i vozači motornog vozila.

Kad je riječ o četverogodišnjem i petogodišnjem obrazovnom programu te studiju potrebna su povećanja u području zdravstva, ali i za smjerove: socijalni rad, elektrotehnika, matematika, fizika, kemija, biologija, strani jezici, likovna i glazbena akademija.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime