21 C
Vinkovci
Petak, 24 svibnja, 2024

Nema mjesta strahu – u 80% slučajeva nakon uboda zaraženog komarca neće se razviti bolest

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Prvi ovogodišnji slučaj oboljenja od groznice zapadnog Nila zabilježen je na području Vukovarsko-srijemske županije kod mlađe muške osobe. “Oboljeli je u dobrom stanju”, rekla je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo VSŽ, Kata Krešić.

Krešić podsjeća da se virus može prenijeti jedino ubodom zaraženog komarca, dakle ne može se prenijeti s čovjeka na čovjeka, niti sa životinje na čovjeka. Riječ je o bolesti pomalo egzotičnog i zvučnog naziva, o kojoj i dalje značajan broj populacije nije dovoljno informiran. Stoga je važno reći da u 80% slučajeva nakon uboda se neće razviti nikakvi znakovi bolesti, niti će virus ostaviti bilo kakve posljedice. “U 20 posto slučajeva nakon inkubacije pojave se znakovi nalik na gripu. Povišena temeperatura, glavobolja, slabost, bolovi u mišićima. Obično ta bolest u nekakvih tri do šest dana prolazi sama od sebe” – pojašnjava Krešić i nadalje savjetuje da se koriste zaštitna sredstva od uboda komaraca, stave mrežice na prozore, a unatoč vrućini trebali bi prilikom izlaska imati duge rukave i nogavice.

Također, Krešić apelirajući podsjeća na fenomen uzgoja komaraca u okućnicama, jer upravo ta vrsta komaraca je najčešći prenositelj virusa.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime