21 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024

Nezadovoljni plaćama traže potporu ministra Tolušića, gradonačelnika Miličevića i predsjednika HGK Burilovića

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Radnici županjske tvornice kombajna Same Deutz Fahr Žetelice, nakon što ga je i Sud proglasio zakonitim, nastavljaju sa štrajkom. Podsjetimo, prije sad već više od tjedan dana u štrajk su stupila 292 člana radničkog sindikata, a pridružilo im se i 30-ak radnika koji nisu članovi sindikata. Razlog štrajka je nezadovoljstva visinom plaće. Traže povećanje osnovice za 750 kuna te osam posto dodatka na posebne uvjete rada. Poslodavac je danas dao ponudu koja je znatno manja i nije im prihvatljiva. Sa štrajkom nastavljaju nakon što ga je Županijski sud u Vukovaru proglasio legitimnim. Naime, poslodavac je pokušao osporiti legitimitet štrajka i podnio je tužbu sa zahtjevom da se štrajk proglasi nezakonitim, no Sud je nakon izloženih argumenata odbio tužbu i štrajk proglasio zakonitim.

Štrajkom, poručili su još jedanput na medijskoj konferenciji, žele postići ispunjenje svoga zahtjeva što podrazumijeva 750 kuna povećanje osnovice te 8-postotni dodatak na posebne uvjete rada. U štrajku sudjeluje, istaknuto je, 95 posto radnika tvornice, a za to vrijeme proizvodnja stoji. Riječ je o tvrtki koja uspješno posluje i kojoj bi na iznosu prosječne plaće mnogi pozavidjeli. No unatoč tome, upozorili su iz Štrajkaškog odbora, radnici koji rade u proizvodnji podcjenjeni su i imaju niske plaće, pa čak i niže od minimalne plaće.

Umjesto traženih 100 eura u protvrijednosti u kunama i 8 posto dodatka na posebne uvjete rada, talijanski vlasnik ponudio je 71 euro čime radnici nisu zadovoljni te su najavili nastavak štrajka. Nakon što nisu prihvatili ponudu poslodavca, očekuju nastavak pregovora, a najavili su i daljnje aktivnosti. “Naš plan je da pozovemo ministra poljoprivrede i potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića koji je 29.11. bio u ovoj tvornici i slikao se na kombajnu i tvrdio kako je to super firma, a nije pitao kolike su plaće radnika. To ćemo napraviti javno, a poslat ćemo mu i pismo da bude naš posrednik prema talijanskom vlasniku” – najavio je to Antun Štivić, regionalni povjerenik SMH-IS. Obratit će se, naveli su iz Štrajkaškog odbora, i županjskom gradonačelniku Davoru Miličeviću koji je u svom gostovanju u radijskoj emisiji izrazio potporu radnicima u štrajku, a što nam je u telefonskom razgovoru i potvrdio. Zatražit će da se i Miličević uključi kao posrednik pojasnio je Štivić i dodao: “I treća stvar koju ćemo učiniti pozvat ćemo g. Luku Burilovića koji je inače iz ovog kraja, koji je predsjednik HGK, poslat ćemo mu pismo da se i on uključi jer je ova tvrtka član Komore i da on kontaktira sa stranim vlasnikom i da ga uvjeri da su plaće vrlo niske, da ljudi odlaze iz Županje i da ne mogu raditi za te male plaće”.

Pokušali smo čuti i drugu stranu, no generalni direktor Same Deutz Fahr Žetelica Damir Kobaš nije odgovarao na pozive.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime