21 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024

Noć muzeja u znaku željeznice u Vinkovcima

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Manifestacija Noć muzeja 2024. održava se u petak, 26. siječnja s početkom u 18 sati, a program će u Gradskom muzeju Vinkovci  trajati do ponoći.

Devetnaesta Noć muzeja koncipirana je kao dinamična manifestacija s fokusom na važnu ulogu muzeja u zajednici i posebno u tom kontekstu razvoj Nove publike, novih programa i razvoj muzeja, na dobre i pozitivne muzejske prakse, različite suradnje muzejskih i drugih institucija s organizacijama civilnog društva, razmjenu znanja i općenito razvijanje partnerstva.

Tema devetnaeste Noći muzeja je „Muzeji i nova publika“, odgovarajuća je u vremenu traženja novih generacija za inovativnim i kreativnim muzejskim sadržajima, u kojima će i sami sudjelovati i temama koje će angažirano odgovoriti na sve zahtjevnije izazove novih generacija i vremena u kojem živimo.

Ove godine glavna tema Noći muzeja u Gradskom muzeju Vinkovci vezana je uz izložbu ”145 godina željeznice u Vinkovcima” koja se realizira uz suradnju s Hrvatskim željezničkim muzejem i koja obilježava ovaj vrlo važan jubileja, a odvija se i u Vinkovačkoj željezničkoj zbirci Hrvatskog željezničkog muzeja. Osim toga tu je i projekcija dokumentarnog filma Bio jednom jedan čvor uz koju će autor Anton Papić donirati željezničarsku centralu GMVk, kao i prilika da se posjetitelji prisjete svojih putovanja vlakom. U etnološlom postavu Kulturno društvo Rusina Vinkovci i KUD Joakim Hardi iz Petrovaca predstaviti će rusinske pjesme i plesove, a posjetitelji će moći obići muzej igrajući interaktivnu igru u aplikaciji Naratour.

Program

18.00 – 00.00 IZLOŽBA ”145 GODINA ŽELJEZNICE U VINKOVCIMA”

 

23. studenoga 2023. godine navršit će se 145 godina kako je u Vinkovce stigao prvi vlak. Posljedice ovog događaja iz 1878. godine brzo su se odrazile na razvoj Vinkovaca, a snažno se osjećaju i danas. Izložba je posvećena značaju i razvoju željeznice koja je u Vinkovcima rezultirala nastankom najvećeg željezničkog čvorišta na Balkanu i jednog od najvećih u Europi.

21.00 – 00.00 POJEKCIJA FILMA ANTONA PAPIĆA ”BIO JEDNOM JEDAN ČVOR”

 

19.00 – 20.00 PREDAVANJE I RAZGOVOR S PAVOM BOŽIČEVIĆEM

 

20.00 – 20.30 PREDSTAVLJANJE KULTURNOG DRUŠTAVA RUSINA IZ VINKOVACA I KUDA JOAKIM HARDI IZ PETROVACA

 

18.00 – 00.00 SVJETLOSNE PROJEKCIJE NA GRADSKOM MUZEJU VINKOVCI

 

18.00 – 00.00 PLOČA USPOMENA – MOJE NAJ PUTOVANJE VLAKOM!

 

18.00 – 00.00 INTERAKTIVNA IGRA ”PUTOVANJE KROZ VRIJEME”

 

 

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime