16 C
Vinkovci
Nedjelja, 24 rujna, 2023

Nova nada za obitelji nestalih – regionalna baza podataka nestalih osoba

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Za obitelji nestalih osoba pojavila se iskrica nade da će se, nakon više od dva desetljeća, barem dijelom riješiti slučajevi nestalih hrvatskih branitelja i civila. Naime, u Sarajevu je potpisan sporazum o sudjelovanju Hrvatske u projektu koji nosi naziv – Baza podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih uslijed oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Potpisali su ga pomoćnik ministra branitelja Stjepan Sučić i Matthew Holliday, voditelj Programa za zapadni Balkan pri Međunarodnom povjerenstvu za nestale osobe. Osim sa Hrvatskom, isti sporazum dosad je potpisan s Kosovom, Crnom Gorom te Bosnom i Hecegovinom, dok se očekuje da će svoj potpis dati i Srbija.
I 25 godina poslije, Vinkovčanka Spomenka Kušić traži svog sina Mirabela, nestalog nakon okupacije Vukovara, iz Borovo Komerca. Iako umorna od svega, još uvijek je na čelu Udruge Hrvatska majka Vinkovci i još uvijek traga za pomsrtnim ostacima svog sina. Nedavno potpisani sporazum u Sarajevu probudio je novu nadu. Službeni popis svih nestalih osoba na području Hrvatske već postoji, u formi knjige čije je 4. izdanje objavljeno u svibnju 2015., no vjeruje da će jedna jedinstvena baza doprinjeti bržem otkrivanju istine.
“Popis će biti dostupan svima, bit će na internetu i neće se više moći manipulirati koliko se traži osoba, gdje se traže, jer su neki tu brojku napuhivali”, kaže Spomenka. Iz Udruge Hrvatska majka Vinkovci traže još 40-ak osoba, a posljednju nestalu osobu identificirali su još 2013.godine.
Predsjednica Udruge Vukovarske majke, Manda Patko, pozdravlja potpisivanje ovog sporazuma. “Uvijek se nečemu nadamo, barem da jednu osobu pronađeno i dostojno sahranimo”, kaže Manda. S 2017. godinom, po službenoj evidenciji s područja Vukovara traži se još 293 osobe. “Ima ih i više, ima onih koje nema tko tražiti, pobijeni su ili pomrli, možda su registrirani, a možda nisu”, kaže Manda. Stoga, očekivanja od baze podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih uslijed oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji, kako joj je službeni naziv, su velika. Ostaje još pričekati da baza zaživi, možda ipak nekome proradi savjest i potakne one koji znaju da kažu konačno istinu, makar i nakon više od dva desetljeća.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime