11 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 2 listopada, 2023

Novi izazovi za industriju šećera

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Dan polja šećerne repe, godišnje okupljanje kooperanata Viro grupe, održan je na pokusnom polju Meretine pokraj Županje. Uz primjenu novih znanja i partnerstvo s šećeranama, naglašeno je kako je za očuvanje industrije šećera potrebno podignuti broj hektara pod šećernom repom.

“Viro grupa ove godine planira preraditi više od 900.000 tona šećerne repe te proizvesti 135.000 tona šećera. Iako očekujemo nešto niže prinose nego lani, zbog klimatskih uvjeta digestija će ove godine biti iznadprosječna. To je u velikoj mjeri rezultat iznimno dobre suradnje s našim kooperantima. Kontinuirana edukacija, poput ove na Danu polja, kao i daljnji tehnološki napredak u proizvodnji prilike su koje naši proizvođači trebaju iskoristiti kako bi dodatno povećali digestiju i prinose, a time i ostvarili veće prihode” – rekao je Ivo Rešić, član Uprave Sladorane i Vira.

“Od 1. listopada poslovat ćemo na tržištu na kojemu nakon 50 godina više neće biti ograničenja. Otvara nam se mogućnost neograničene proizvodnje i plasmana na nova tržišta u okruženju. S druge strane, u uvjetima pada cijene šećera, velikih zaliha i uskoro jače konkurencije velikih europskih proizvođača, nalazimo se u izazovnom trenutku. Industrija šećera u nadolazećim će godinama biti konkurentna onoliko koliko su konkurentni proizvođači šećerne repe i zbog toga je partnerstvo proizvođača i šećerana preduvjet opstanka industrije šećera u Hrvatskoj” – istaknuo je Željko Zadro, predsjednik Uprave Sladorane i Vira.

Otkupna cijena šećerne repe za 2017. godinu iznosi 270,00 kuna po toni za digestiju 16. Kampanja prerade šećerne repe u Sladorani započela je 13. rujna, a u Viru 16. rujna 2017.

Industrija šećera u Hrvatskoj zapošljava oko 800 radnika, dvjestotinjak sezonskih radnika te neizravno generira nekoliko tisuća radnih mjesta u poljoprivredi i drugim granamagospodarstva. Godišnja vrijednost izvoza hrvatskoga šećera iznosi između 100 i 120 milijuna eura, stavljajući šećer na uvjerljivo prvo mjesto izvoznih proizvoda hrvatske prehrambene industrije.

Danu polja šećerne repe u Županji nazočio je i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji je rekao kako u lancu vrijednosti u poljoprivredi šećer je još uvijek uvjerljivo najvažniji hrvatski izvozni proizvod. “Godišnje je pod šećernom repom u prosjeku oko 20 – 21 tisuću hektara, no prinosi su i dalje skromni. Za najboljima u EU zaostajemo za gotovo 40 posto, ali tu vidim priliku za rast – izjavio je ministar Tomislav Tolušić te naglasio kako Hrvatska ima izvrsne mogućnosti uz nastavak i jačanje partnerstva proizvođača i industrije te potporu znanosti. Ministarstvo će nastaviti s potporama proizvođačima unutar svojih programa izravnih plaćanja i ruralnog razvoja kako bi imali slične uvjete kao i u drugim europskim državama, zaključio je ministar Tomislav Tolušić.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime