-0 C
Vinkovci
Nedjelja, 10 prosinca, 2023

Novi programi pomoći poljoprivrednicima i ribarima

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je  dva programa potpore vrijedna 130 milijuna kuna, pri čemu se na poljoprivrednike, a za olakšanje tereta rastućih troškova nadolazeće sjetve, odnosi 80 milijuna kuna, a za ribare, uzgajivače i prerađivače 50 milijuna kuna. Programi će se u narednim danima uputiti Europskoj komisiji na komentar i odobravanje.

Kako bi se ublažio rast cijena u poljoprivrednoj proizvodnji te nadoknadio dio troškova nabave gnojiva, Ministarstvo poljoprivrede kreiralo je program potpore za proljetnu sjetvu, vrijedan 80 milijuna kuna.

Potpora je planirana za poljoprivrednike s ukupno tri i više hektara jarih žitarica, soje, suncokreta, duhana, šećerne repe i  krmnih kultura, namjerava se vezati za jare ratarske kulture prema Jedinstvenim zahtjevima iz 2021. godine i predviđa se da će gotovo 27 tisuća poljoprivrednih gospodarstava ostvariti potporu.

Ministarstvo planira pomoći i ribarima, uzgajivačima i prerađivačima u sektoru ribarstva, za što je osigurano 50 milijuna kuna. Riječ je o državnim potporama koje će se dodjeljivati kroz Privremeni okvir, stoga će zahtjev biti upućen na odobrenje Europskoj komisiji.

Dodatno, ovog je tjedna u postupak e-savjetovanja upućen prijedlog Programa potpore za poljoprivrednike s područja Sisačko-moslavačke županije vrijedan 6,5 milijuna kuna, pomoć u okviru nepovoljnih uvjeta uzrokovanih demografskim padom, koronakrizom i rastom cijena repromaterijala te u cilju osnaživanja poljoprivrednog sektora županije, a predloženom raspodjelom očekuje se da će 2.429 poljoprivrednih gospodarstava ostvariti pravo na potporu.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime