1 C
Vinkovci
Subota, 20 travnja, 2024

Novi ugovori i veća primanja pomoćnicima u nastavi i pomoćnicima u vrtićima

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Ukupno 45 pomoćnika u nastavi i 5 pomoćnika u vrtićima, koji će brinuti o djeci s poteškoćama u vinkovačkim školama i vrtićima Dječjeg vrtića Vinkovci, danas je dobilo nove ugovore kako bi od ponedjeljka mogli početi s radom, za koji će od ove godine imati veća primanja.

Grad Vinkovci i za ovu je školsku godinu osigurao asistenciju učenicima s teškoćama u razvoju sedam osnovnih i jedne srednje škole. To je ostvareno kroz projekt „Osiguravanje pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju u Vinkovcima 2022/23“. Projektna prijava, ističe ravnateljica Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA Danijela Slipčević, pripremljena je u suradnji Agencije i Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Vinkovaca te osam koordinatora odnosno predstavnika škole.

„Vrijednost projekta je gotovo 2 milijuna kuna, od čega je 90% financirano sredstvima Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, a ostatak je sufinanciran sredstvima Grada. Drago nam je što smo i ove godine uspjeli dobiti sredstva za ovu svrhu te vjerujem kako ćemo isto uspjeti i nagodinu. Europska unija veliku važnost pridaje osiguravanju jednakih mogućnosti svima, što je upravo i cilj ovog našeg projekta“, napominje Danijela Slipčević.

Voditeljica projekta Marina Karačić ustvrdila je kako se od ove godine ukazala potreba za većim brojem pomoćnika u nastavi pa će tako 45 pomoćnika brinuti o 55 učenika, što je u odnosu na prošlu godinu 7 pomoćnika i 3 učenika više. Sam cilj projekta je osiguravanje individualne podrške za djecu s teškoćama u razvoju u svrhu povećanja njihove socijalne uključenosti i integracije unutar redovnog odgojno-obrazovnog sustava, jačanje znanja i kompetencija pomoćnika u nastavi kroz njihovo zapošljavanje i senzibilizacija javnosti o pravima i mogućnostima učenika s teškoćama u razvoju.

„Prije svega želim zahvaliti svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta, kako bi naši pomoćnici svojim radom i nadalje mogli biti od pomoći učenicima, roditeljima i nastavnicima. Važno je naglasiti kako uz pomoćnike u nastavi Vinkovci imaju i pomoćnike u vrtićima, među prvim gradovima smo koji su uveli tu mjeru, a sredstva za njihove plaće u potpunosti su osigurana u proračunu Grada. Za ovu godinu ta sredstva smo i uvećali pa će tako i pomoćnici u nastavi i pomoćnici u vrtićima imati za oko 300 kuna veća mjesečna primanja u odnosu na prošlu godinu“, istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić koji je danas u prostorijama Osnovne škole „Antun Gustav Matoš“ podijelio ugovore pomoćnicima.

Pročelnica gradskog Upravnog odjela društvenih djelatnosti Andrea Vinković objasnila je ovom prigodom kako će ove godine za petero djece brinuti petero pomoćnika u vrtićima, napomenuvši kako je za tu svrhu osigurano gotovo 200 tisuća kuna. Odlična je vijest, dodala je, da je status pomoćnika u vrtićima napokon reguliran izmjenama Zakona o predškolskom obrazovanju i obrazovanju, što dugo nije bio slučaj.

Boravak djece s težim teškoćama u vrtićima nije moguć bez pomoćnika koji rade s tom djecom, naglašava ravnateljica Dječjeg vrtića Vinkovci Suzana Zidar.

„Izuzetno mi je stoga drago što grad već četvrtu godinu provodi ovaj program jer pomoćnici su ne samo fizička potpora djeci u obavljanju njihovih svakodnevnih radnji, nego i velika pomoć pri socijalizaciji i interakciji s drugom djecom“, poručila je.
Što se samih vrtića tiče, dva pomoćnika su raspoređena u vrtiću „Budućnost“, dva u „Striboru“ te jedan u „Pčelici“.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime