-0 C
Vinkovci
Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Nuštar: Održana tribina na temu održivog gospodarenja otpadom

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U općinskoj vijećnici u Nuštru održana je Javna edukacijska tribina na temu održivog gospodarenja otpada. Tribina se održava unutar projekta ” Eko-edukacije” čiji je nositelj Grad Vinkovci. Projekt u kojemu sudjeluju općine Vinkovci, Nuštar i Jarmina, vrijednosti je 1.089.256, 98 kn a provodi se od kolovoza prošle godine. Sredstva su dodjeljena od strane Europske unije iz Kohezijskog fonda.

Cilj održavanja tribine je osvještavanje stanovništva o važnosti odgovornog odnosa prema otpadu i što većem stupnju odvajanja na kućnom pragu. Dio je to projekta “Eko edukacije” čiji je nositelj grad Vinkovci, s općinama partnerima Nuštrom i Jarminom.

U predavanju pod nazivom “Odvajanje otpada iz kućanstva”, naglasak je stavljen na kompostiranje i recikliranje otpada koji znatno utječu na smanjenje količine proizvedenog otpada i imaju pozitivan utjecaj na sam okoliš. Pravilnim odvajanjem bio otpada možemo smanjiti ukupnu količinu kućnog otpada za čak 30%, ali i uštedjeti novac.

Ponovna uporaba stvari i predmeta neizostavan je dio cjelovitog sustava gospodarenja otpadom, jer štedi sirovine i energiju.

Najveće promjene u općini Nuštar dogodile su se 2010. godine kada se odpad počeo odvoziti po volumenu. U 2015. godini podjeljene su plave kante za papir kao i žute vreće za plastiku što znači da se od te godine u ovoj općini otpad prikuplja selektivno. U 2017. omogućena je i usluga mobilnog reciklažnog dvorišta.

U okviru projekta vrijednog gotovo milijun i 100 tisuća kuna, a čija su sredstva dodjeljena od strane Europske unije iz Kohezijskog fonda, nadogradit će se i mobilna aplikacija CITY Hub, preko koje će građani moći prijaviti sve komunalne probleme i pratiti kalendar odvoza otpada.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime