22 C
Vinkovci
Nedjelja, 23 lipnja, 2024

Obilježavanje međunarodnog priznanja Hrvatske i procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Hrvatska obilježava 26. obljetnicu međunarodnog priznanja te 20. obljetnicu uspješno obavljene mirne reintegracije kada je završen proces vraćanja okupiranih područja Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. Tog 15. siječnja 1998. UN je završio jednu od svojih najuspješnijih misija – proces je okončan bez ijedne ljudske žrtve i ispaljenog metka. Erdutski sporazum ključni je trenutak za kraj rata. Potpisom ispod 14 točaka u studenome 1995. okupirano Podunavlje na miran se način počelo vraćati u hrvatske ruke.

Vijeće sigurnosti UN-a osnovalo je prijelaznu upravu, srpski korpus se razoružao, a svi oni koji su i dalje sanjali “Veliku Srbiju” otišli su preko Dunava.

Ovih važnih događaja prisjetilo se u gradu Vukovaru polaganjem vijenaca podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata. Vijence su tako položila izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije predvođene županom Božom Galićem i grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom, izaslanstvo PU vukovarsko-srijemske, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata i drugi. Euharistijsko slavlje na groblju predvodio je župnik župe sv. Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić koji je, spominjući se u molitvi međunarodnog priznanja i mirne reintegracije, među ostalim, uputio i molitve Bogu za sve potrebe naše domovine u sadašnjim okolnostima“.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime