29 C
Vinkovci
Petak, 21 lipnja, 2024

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Općine Jarmina

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Polaganjem vijenaca kod Spomen obilježja i misom zadušnicom u crkvi Svetog Vanđelina Opata obilježen je Dan hrvatskih branitelja Općine Jarmina.

Uz obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i članove Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Jarmina, obilježavanju su nazočili izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Stipe Rimac, ministar obrane Mario Banožić,  župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, izaslanik župana Vukovarsko-srijemske županije Damir Dujić, v.d. zapovjednika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadir Valentin Skroza, načelnik Općine Jarmina i predsjednik UDIVDR-a Jarmina Goran Ileković, zapovjednici ratnih postrojbi, brigada i policijskih uprava, gradonačelnici i načelnici te predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata i ratnih postrojbi.

Čestitajući Dan hrvatskih branitelja općine Jarmina u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministar Banožić rekao je:

„Prenosim vam pozdrave predsjednika Vlade i njegove zahvale za sve ono što ste činili za vrijeme Domovinskog rata kako bi danas živjeli u slobodnoj, sigurnoj i cjelovitoj hrvatskoj državi. Svi članovi Vlade daju i uvijek će davati podršku hrvatskim braniteljima.“

Ministar je kazao kako su upravo hrvatske braniteljice i branitelji postavili cilj, a to je da danas imamo snažnu modernu vojsku koja čuva naše granice.

„Uloga Vukovarsko-srijemske županije i Jarmine koja je dala gotovo 700 branitelja i 15 vitezova čija se imena nalaze na spomen – obilježju je više nego jasna – stali su u obranu ovoga kraja i cijele Hrvatske“, istaknuo je Banožić.

Zahvalio je hrvatskim braniteljicama i braniteljima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu na prenošenju istine što se događalo za vrijeme Domovinskog rata, na koji način se stvarala hrvatska država i Hrvatska vojska.

„Unatoč tome što su doživjeli Domovinski rat, bili su sigurni da se rat na tlu Europe neće ponoviti. Rat u Ukrajini kao i pad drona u Zagrebu osvijestio nas je koliko je važno ulaganje u Hrvatsku vojsku. To nije teza samo Hrvatske nego i svih članica Europske unije, kao i članica NATO-a i onih koje će to tek postati. Sve zemlje podižu obrambene proračune pa tako i Hrvatska. Po prvi puta od Domovinskog rata imamo proračun od 7,6 milijardi kuna što je značajan iskorak za Republiku Hrvatsku i sve sastavnice Hrvatske vojske, za njezino opremanje i modernizaciju“, rekao je ministar.

Na kraju obraćanja ministar je poručio: „Na naše mlade trebamo prenositi uspomenu na ondašnju hrabru mladost, onu koja je znala da se možemo osloniti samo na nas same, na odlučnost da se brani i obrani Lijepa naša. Naša Domovina i dalje treba odlučne, one koji će iz dana u dan pridonositi njezinoj snazi, njezinoj vjerodostojnosti. Duboko sam uvjeren, rezultati to pokazuju, kako nastavljamo onim pobjedničkim duhom koji su u nas usadili hrvatski branitelji.“

„Slavonija je branila cijelu Hrvatsku i to nikada nećemo zaboraviti. Ono na što sam izuzetno ponosan je da je nešto više od 11 tisuća zagorskih branitelja sudjelovalo u Domovinskom ratu. Prijateljstvo koje se potvrdilo i učvrstilo u Domovinskom ratu je trajno“, rekao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Načelnik općine i predsjednik UDIVDR-a Jarmina Goran Ileković istaknuo je važnost Jarmine u Domovinskom ratu i ponos što su sudionici stvaranja države Hrvatske.

„Današnji dan posvećujemo onima koji su dali ono najvrjednije, svoje živote za višestoljetni san hrvatskoga naroda o samostalnoj i neovisnoj državi Hrvatskoj. Ponosan sam što smo mi branitelji okosnica i temelj hrvatske države. Uspjeli smo pobijediti daleko jačeg i nadmoćnijeg neprijatelja jer smo imali vjeru i nadu. Danas svi zajedno moramo raditi na poboljšanju i boljitku društva u cjelini, ali isto tako sve ono što je krvlju stečeno moramo prenijeti budućim generacijama i upoznati ih s istinskim vrijednostima Domovinskog rata“, rekao je Ileković.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime