25 C
Vinkovci
Četvrtak, 25 srpnja, 2024

Obilježen Dan ružičaste vrpce

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Prve subote u listopadu u Hrvatskoj se obilježava Dan ružičaste vrpce. Akcija je to kojom se želi skrenuti pozornost javnosti na rano otkrivanje raka dojke od koje u svijetu godišnje oboli više od milijun i pol žena, a u Hrvatskoj njih dvije i pol tisuće. Kod žena je rak dojke najučestaliji oblik raka, koji se prevencijom i ranim otkrivanjem može izliječiti.

– Svaka četvrta žena koja umre zbog raka, umre zbog raka dojke. Zbog toga je itekako važno da se vodi računa o mogućoj prevenciji – naglasila je liječnica Sanja Gali iz Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije.

– Cilj obilježavanja Dana ružičaste vrpce je potaknuti ljude da osvijeste koliko je to zloćudna i opaka bolest, zatim ih uputiti, nekako motivirati, za samostalnu brigu o preveneciji i zdravlju, jer što se u ranijoj fazi otkrije rak, bolje su prognoze – istaknula je Mirjana Pešec, predsjednica Kluba UNA.

Ovu javnozdravstvenu akciju u povodu Dana ružičaste vrpce u Vinkovcima organizirali su Zavod za javno-zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i Liga protiv raka Vinkovci. Glavni nositelj programa je Klub žena liječenih na dojci “Una” koji djeluje kao sekcija lige protiv raka Vinkovci. Koliko je ova opaka bolest uzela maha, govori i podatak da je u Hrvatskoj prošle godine od raka dojke oboljelo i 30 muškaraca.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime