15 C
Vinkovci
Četvrtak, 25 srpnja, 2024

Obilježena 26. godišnjica osnutka 3. A brigade ZNG Kune

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno križa na groblju u Vinkovcima pripadnici 3. A brigade Zborna narodne garde Kune prisjetili su se svojih poginulih suboraca i obilježili ujedno 26. godišnjicu osnutka brigade utemeljene 29. travnja 1991. godine iz specijalnih postrojbi MUP-a, a po zapovjedi tadašnjeg vrhovnog zapovjednika predsjednika dr. Franje Tuđmana. Bila je jedna od četiri brigade Hrvatske vojske i dala je nemjerljiv doprinos u obrani Domovine i oslobađanju privremeno okupiranih dijelova Republike Hrvatske.
– Sjećanja su takva kakva jesu, teška. Mnogo poginulih, mnogo ranjenih – naglasio je sa sjetom Željko Stričević, jedan od pripadnika brigade.
Svaka obljetnica sa sobom nosi sjećanja i evocira uspomene, posebice na branitelje koji su utkali živote u temelje Domovine. Na razini brigade, kroz koju je prošlo preko 10.000 tisuća ljudi, poginulo je 368 njezinih pripadnika, a 1.300 ih je ranjeno.
– Vinkovačka bojna zabilježila je tragičnu bilancu od 69 poginulih i 180 ranjenih, s tim da još uvijek tragamo za desetoricom suboraca koji se nalaze na popisu nestalih – rekao je Damir Dujić, predsjednik Udruge ratnih veterana 3. A brigade Zbora narodne garde Kune Vinkovci Damir Dujić uz podsjetnik da su pripadnici ove brigade u obrani Domovine prošli gotovo sva ratišta te sudjelovali u svim operacijama, zaključno s Olujom.
– Pa, teško je govoriti o crti bojišnice 3. A gardijske brigade. To je bila profesionalna brigada koja pokrivala čitavo područje Slavonije. Znači od Nove Gradiške, Osijeka, Slavonskog Broda, Vukovara, Vinkovaca…” – naglasio je Ivan Petrinović, jedan od zapovjednika brigade koja je zbog svih svojih postignuća tijekom ratnih operacija odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog i Redom kneza Domagoja.
– Čast mi je što sam bio jedan od zapovjednika i što je dio mog ratnog puta bila 3. A brigada koja je zasigurno zaslužila sva priznanja, jer to je bila brigada koja je pretrpjela najveće ljudske žrtve od svih brigada u Domovinskom rata – zaključio je Petrinović.
I upravo stoga dužnost nam je čuvati Domovinu i graditi je onakvu kakvu su je sanjali hrvatski vitezovi braneći je i stvarajući, napomenuo je zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Ivan Bosančić, uz dodatak:
– I onu nacionalnu svijest, nacionalni naboj koji su oni imali u tom vremenu moramo postići s novim generacijama koji se moraju boriti sa svim gospodarskim nedaćama. Kada bismo imali takav nacionalni naboj i takvu želju, danas u gospodarskim problemima vjerujem da bismo vrlo brzo napravili sve ono što želimo
Događaju je nazočio i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić:
– Danas je teško, ali svi zajedno kao 90-ih godina možemo bolje. Možemo se i danas boriti za radna mjesta za opstanak Slavonije i Srijema. Ovaj kraj je najviše dao za Hrvatsku i Hrvatska mora vratiti ovom kraju i razvijati ga.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime