30 C
Vinkovci
Petak, 22 rujna, 2023

Obilježena 26. obljetnica pogibije Blage Zadre

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Kad je poginuo Blago Zadro, kola su krenula nizbrdo – ponavljana je rečenica vukovarskih branitelja koja možda najviše govori o značaju čovjeka koji se od obiteljskog čovjeka i vrijednog radnika odmah po početku ratnih zbivanja prometnuo u vrhunskog organizatora, hrabrog predvodnika i karizmatičnog zapovjednika obrane Borova Naselja.

“Izuzetno je bio spretan i mi smo ga svi bespogovorno slušali, nažalost uvijek je volio ići prvi, nije puštao da netko ide ispred njega” svjedoči njegov suborac Tomislav Josić. Njegova ratna taktika i hrabrost vojnika koje je predvodio, ono su što je Trpinjsku cestu pretvorilo u groblje tenkova, a Borovo Naselje i Vukovar u tvrd orah za neprijateljsku pješadiju i čelik. Blago Zadro ubijen je rafalom iz mitraljeza, dok je, ne znajući da je agresor već probio crtu obrane, pretrčavao cestu između Kupske i Vinogradske ulice gdje je otišao u ispomoć, 16. listopada 1991. godine.

Na isti dan kad i Alfred Hill u obrani Sajmišta, čije ime simbolizira još jedan stup obrane Vukovara. Hillu je posmrtno dodijeljen čin bojnika Oružanih snaga RH, ali i nekoliko odlikovanja. Posljednja počivališta Alfreda Hilla i Blage Zadre na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata prepuna cvijeća – uz obitelj, mnogo je onih koji su im polaganjem vijenaca i na ovu obljetnicu odali počast: suborci, prijatelji, predstavnici vlasti, izaslanstva gradova i općina, vojske, policije, političkog života i brojni drugi.

Obilježavanje je prigodno, kao i svake godine, nastavljeno upravo na Trpinjskoj cesti, koja i danas, kao i ime Blage Zadre izaziva strahopoštovanje. “U tom našem pobjedničkom postroju obrane Vukovara ostalo je prazno mjesto jednog od najvećih autoriteta. Bit ćemo vječno zahvalni na njegovoj žrtvi koja je ostavila neizbrisivi pečat na noviju hrvatsku povijest”, istaknuo je u svom obraćanju ministar branitelja Tomo Medved.

Nazočnima se, simbolično, obratio i prvi vukovarski general nakon posthumno odlikovanog Blage Zadre, Željko Živanović. “Uzor neka nam bude hrabrost i odlučnost general bojnika Blage Zadre, hrvatskog borca iz Domovinskog rata, čije ime sa zahvalnošću odzvanja selima i gradovima Lijepe Naše”, rekao je general Živanović.

Nakon prigodnog programa, u kojem su sudjelovali i vukovarski učenici, na mjesto pogibije zaputila se nikad duža kolona sudionika. Podno spomenika Blagi Zadri, kojeg je prije dvije godine izradio Dubravko Duić Dunja, sudionici obilježavanja zapalili su svijeće. Obitelj Zadro zahvalila je što je nakon svih ovih godina očuvan spomen na njihova supruga i oca. “Mislim da su Blago i svi branitelji to zaslužili, ispred obitelji želim se zahvaliti svima koji su danas došli na 26. obljetnicu njegove pogibije i pogibije još mnogih branitelja koji su poginuli na današnji dan” rekao je sin Blage Zadre, Tomislav Zadro.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime