2 C
Vinkovci
Četvrtak, 22 veljače, 2024

Obilježena 26. obljetnica sloma obrane Lušca

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Drugog dana studenog 1991. godine slomljen je otpor obrane vukovarskog naselja Lužac. Kada je srpski agresor zauzeo ovaj dio grada, uslijedili su nezapamćeni zločini u kojima je ubijeno 69 osoba. Tužna obljetnica pada ovog prigradskog vukovarskog naselja obilježena je polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom te odavanjem počasti svim poginulim braniteljima i civilima.

Okupacija Lušca u bitki za Vukovar smatra se i početkom sloma tromjesečne obrane grada. Srpski agresor tada je s vojnim postrojbama izbio na Priljevo i do obale Dunava, razlomio je obranu grada te presjekao komunikaciju između branitelja Borova naselja od onih iz samoga Vukovara, Sajmišta i Mitnice.

U ranim jutarnjim satima 2. studenog 1991. godine uslijedio je sveopći napad na Lužac koji je granatiran iz svih pravaca. Neprijatelj je s dvadesetak tenkovima opkolio naselje, a kada je Lužac pao u ruke neprijatelja uslijedili su zločini nad nesrpskim stanovništvom. U tom svirepom pohodu nestajale su cijele obitelji. Prokazani Hrvati, većinom civili, ubijani su u podrumima, kućama i u školskom dvorištu. Za ovaj zločin nitko nije odgovarao.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime