8 C
Vinkovci
Petak, 9 prosinca, 2022

Obilježena 26. obljetnica tzv. krvave berbe grožđa

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Na današnji dan prije 26 godina u Lovasu se dogodila tzv. krvava berba grožđa. Riječ je o zločinu za kojega do danas još nitko nije odgovarao.

– U minsko polje bila je natjerana 51 osoba, od kojih je 21 ubijeno, a 14 ranjeno. Ukupna bilanca ovog zvjerskog zločina je 89 ubijenih i poginulih mještana općine Lovas, jedna se osoba vodi kao nestala – izjavila je načelnica općine Lovas Tanja Cirba.

Iako se 14-orici pripadnika Teritorijalne obrane Valjevo i četničkog odreda Dušan Silni sudilo na Visokom sudu u Beogradu, na kojemu su osuđeni na ukupnu kaznu zatvora od 128 godina, slučaj je 2014. godine vraćen na početak.

Za sve poginule civile Lovasa u Domovinske ratu ispred spomen križa na minskome polju, položeni su vijenci i upaljene svijeće. Inače, spomenuti zločini okosnica su hrvatskog dokumentarnog filma Krvava berba grožda, autora Silvija Mirošničenka i producenta Antuna Ivankovića. Potresne scene filma već je vidjela zagrebačka publika, a film će večeras premijerno biti prikazan i u Lovasu.

Inače, potpora obiteljima ubijenih već dugi niz godina dolazi i od Udruge Žene u crnom iz Srbije, mirovne grupe koja prati sudski proces u Beogradu.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime