19 C
Vinkovci
Nedjelja, 1 listopada, 2023

Obilježena 27. obljetnica ustroja 204. vukovarske brigade

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Kroz 204. vukovarsku brigadu, osnovanu prije 27. godina prošlo je više od 5000 branitelja prema podacima braniteljskih udruga. Čak 921 branitelj poginuo je ili nestao, 1600 je ranjeno, a oko 2500 završilo je u srpskim koncentracijskim logorima. Na početku je brigada brojala manje od 2000 pripadnika, ali je taj broj iz dana u dan rastao, jer je pomoć stizala iz svih dijelova Hrvatske. U borbama za Vukovar život je izgubilo gotovo tisuću njezinih pripadnika…. 27. obljetnica ustroja obilježena je polaganjem vijenaca i upaljenih lampiona na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, svetom misom zadušnicom i svečanom akademijom.
Svečanoj akademiji nazočio je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, koji je još jednom iskazao zahvalnost brigadi, za doprinos u Domovinskom ratu. Mnogi su se vezali i identificirali s brojem 204, rekao je Penava tijekom obraćanja.
Pozvao je sve nazočne da budu ustrajni u doprinosu društvu, ponajprije zbog novih generacija. Ideja koja je nosila i 204. brigadu i stvaranje Republike Hrvatske treba biti iznad svih. A upravo ta ideja, ispostavilo se, imala je velik značaj.
Ovom prilikom prikazan je i dokumentarni film Nade Prkačin, Štafeta smrti, čime je ujedno i zaključeno obilježavanje obljetnice ustroja brigade.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime