5 C
Vinkovci
Četvrtak, 1 prosinca, 2022

Obilježena 30. obljetnica 5. gardijske brigade “Sokolovi”

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U spomen na poginule pripadnike 5. gardijske brigade “Sokolovi” položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a misno slavlje u crkvi sv. Euzebija i Poliona predvodio je vojni kapelan GOMBR-e fra Mato Vincetić.

Čestitajući obljetnicu osnivanja 5. gardijske brigade na svečanoj akademiji u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i svoje osobno, ministar Banožić je istaknuo kako je 5. gbr „Sokolovi“ nastala iz legendarnih postrojbi Hrvatske vojske koje su branile Vukovar, Vinkovce, Slavonski Brod, Osijek kao i cijelu Slavoniju.

Ministar je iskazao i posebno poštovanje i zahvalnost obiteljima poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, invalidima Domovinskog rata i svim hrvatskim braniteljima te kazao: „Sa zahvalnošću se prisjećamo sedamdeset i sedmero pripadnika brigade koji su život dali za našu slobodu. Pripadnici 5. gardijske brigade su od Vukovara do Južnog bojišta, Maslenice, Bljeska, obrane Slavonije u vrijeme Oluje pokazali kako se za slobodu bori Slavonski sokol!“

Ministar je istaknuo kako su upravo braniteljice i branitelji udarili temelje Ministarstvu obrane. „Danas je Hrvatska vojska uvijek prva u svim onim tragičnim događajima jer se najbolje zna organizirati, a to su temelji koji su ostali od vas braniteljica i branitelja koji ste uvijek tu za hrvatske građane“, rekao je ministar Banožić te dodao kako se teško stečene sposobnosti ne smiju napustiti.

„Zato se Vlada i odlučila za nabavku višenamjenskih borbenih aviona Rafale, helikoptera Black Hawk i Kiowa Warrior, kao i za daljnju modernizaciju i opremanje svih grana Hrvatske vojske“, kazao je ministar obrane.

Predsjednik Udruge veterana 5. gbr „Sokolovi“ Zoran Marunček čestitao je 30. obljetnicu 5. gardijske brigade “Sokolovi”. „Prenosim izraze ponosa i poštovanja za sve što su pripadnici 5. gardijske brigade „Sokolovi“ učinili u Domovinskom ratu. Hvala za vašu nesebičnost i žrtvu, koja nam je daljnji poticaj za organizaciju ovakvih događaja“, rekao je Marunček.

Povodom 30. obljetnice 5. gardijske brigade Sokolovi prigodni program izvela je akrobatska grupa „Krila Oluje“, a posjetitelji su mogli vidjeti i vojno ceremonijalni prikaz Počasno-zaštitne bojne.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime