-0 C
Vinkovci
Nedjelja, 10 prosinca, 2023

Obilježene velike obljetnice prijateljstva Vinkovaca i Kenzingena

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Nakon stanke od pune tri godine, izazvane ograničenjima uzrokovanim pandemijom koronavirusa, ovoga je vikenda novim susretom u Kenzingenu svečanom akademijom obilježeno 30 godina od prvog kontakta, 20 godina od službenog potpisivanja Povelje o prijateljstvu i 15 godina od službenog potpisivanja Povelje o partnerstvu gradova Kenzingena i Vinkovaca.

Tijekom svih tih godina provedeni su brojni zajednički projekti na političkom, gospodarskom, obrazovnom, kulturnom, humanitarnom i športskom planu u kojima su sudjelovale doslovno tisuće građana oba grada pa se može reći da je ovo partnerstvo gradova, započeto brojnim humanitarnim akcijama u najtežim trenucima Domovinskog rata, jedno od najživotnijih u Europskoj uniji.

„Vinkovci i Kenzingen njeguju dugogodišnje prijateljstvo koje se temelji na zajedničkim projektima i međusobnom partnerstvu, a koje nastojimo stalno razvijati i prenositi na mlađe generacije.Ono što je posebno važno za naglasiti je činjenica kako je u našim dosadašnjim zajedničkim projektima sudjelovalo više od 800 osoba iz Kenzingena i 1.200 iz Vinkovaca, što partnerstvo naših gradova ubraja među najintenizivnije u njemačko-hrvatskim, ali i europskim relacijama“, istaknuo je ovom prigodom gradonačelnik Bosančić koji se u okviru svečane akademije upisao u Gradsku knjigu Kenzingena.

U sastavu vinkovačkog izaslanstva predvođenog gradonačelnikom Bosančićem bili su i predstavnici Grada Vinkovaca, Gimnazije Matije Aantuna Reljkovića, Srednje strukovne škole Vinkovci, Ogranka Matice hrvatske Vinkovci i Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci. Poseban hrvatski, slavonski i vinkovački štih dali su članovi tamburaškog sastava Čudni’ 5, nastupom na povijesnom Stadtfestu i svečanoj akademiji.

Domaćini su pak pod redateljskom palicom dr. Stefana Ghanija za ovu prigodu pripremili i povijesnu predstavu “Poziv” posvećenu upravo prijateljstvu Kenzingena i Vinkovaca. Kao i uvijek, održan je i stručni dio vezan uz zajednički problem klimatskih promjena i zaštite šuma koji je u šumarskom području Nesbruch održao doktor šumarskih znanosti Eberhard Aldinger. Susret je okončan spomenutom svečanom akademijom u auli Gymnasium Kenzingen, praćenom dijaprojekcijom fotografija iz protekla tri desetljeća i protkanom hrvatskom glazbom. S obzirom da je gradonačelnik Kenzigena Matthias Guderjan koji već 22 godine daje snažnu podršku zajedničkim projektima, iz zdravstvenih razloga iznenada morao izostati, ovom prigodom su o rezultatima prijateljstva govorili zamjenik gradonačelnika Kenzingena Karl Weiss i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, obojica posebno zahvalivši motoru suradnje Rudiju Nadleru, ali i prisjetivši se i brojnih u međuvremenu preminulih aktera zajedničkih projekata.

Da ovo prijateljstvo, koje je ovjekovječeno monografijama na njemačkom i hrvatskom jeziku u izdanju Povijesnog društva Pforte Kenzingen i Ogranka Matice hrvatske Vinkovci ima budućnost, pokazuju razmjene učenika srednjih škola i mladih Crvenog križa u kojima su sudjelovale stotine mladih, a s tom praksom gradovi nastavljaju i ubuduće. Naime, ovoga ljeta na stručnoj praksi prije početka studija ostaje Ana Stjepić, najbolja polaznica DSD-programa u Gimnaziji Vinkovci.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime