11 C
Vinkovci
Petak, 14 lipnja, 2024

Obilježenja tužna obljetnica pogibije 13-orice branitelja na Privlačkom putu

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Trinaest poginulih, četrdeset ranjenih i dva zarobljena pripadnika 2. bojne 3. Gardijske brigade – tragična je to bilanca vojne akcije na tzv. Privlačkom putu u Mirkovcima 22. srpnja 1991. godine. Kod spomen-obilježja na mjestu događaja komemorativnim skupom, položenim vijencima, upaljenim svijećama i molitvom odana je dužna počast stradalima u ovoj akciji. Iz Vinkovaca put Mirkovaca, 22. srpnja 1991. godine krenulo je 80 hrvatskih branitelja s ciljem deblokiranja ceste Vinkovci – Tovarnik.

– Treća satnija ovim pravcem iz Privlake je krenula prema središtu Mirkovaca. No, pripadnici TO Srbije i domaći pobunjenici dočekali su ih u zasjedi. Trinaestorica branitelja mučki je ubijeno, dvojica su zarobljena, četrdeset ih je ranjeno – ispričao je, prisjećajući se mirkovačke tragedije, umirovljeni brigadir Damir Dujić, predsjednik Udruge ratnih veterana Kune.

Danas, 26 godina poslije, ostala je povijest o kojoj, naglašeno je, moramo pričati upravo kako se ne bi zaboravile ova, ali i sve druge herojske akcije u Domovinskom ratu.

– Nikoga ne smijemo mrziti. To je temelj katoličke vjere. Ali, istina se o Domovinskom ratu ne smije zaboraviti. To je grijeh protiv onih koji su bili ubijeni ovdje prije 26 godina – naglasio je mons. Tadija Pranjić, župnik vinkovačke Župe sv. Euzebija i Poliona.

Trinaest hrvatskih vitezova koji su ugradili svoje živote u temelje neovisne Hrvatske odabrali su – kako je istaknuto – jedini put koji se odabire kada je u pitanju Domovina.

– Pokažimo snagu zajedništva koju smo imali u najtežim trenucima. Neka nas na putu napretka vodi onaj isti duh povezanosti i domoljublja koji nas je vodio i u Domovinskom ratu. Zajedništvo koje smo tada izgradili naša je snaga i danas – poruka je ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda koju je okupljenima kao njegov izaslanik prenio vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, pak, nazočnima se obratio kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

– Moramo graditi bolju Hrvatsku. Ne smijemo se umoriti, pogotovo mi koji smo na dužnosti – ustvrdio je Galić i pozvao sve na davanje maksimuma, jer, kako je naglasio, ”posjedujemo programe, ljudski potencijal i resurse”.

Nakon prigodnih govora podno spomenika podignutog u spomen trinaestorici poginulih branitelja 22. srpnja 1991. godine na tzv. Privlačkom putu u Mirkovcima brojna izlaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime