10 C
Vinkovci
Srijeda, 24 travnja, 2024

Obljetnica sloma obrane Apševaca, Podgrađa i Lipovca

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Nakon što su 15.studenog 1991. godine bitku s nadmoćnijim neprijateljem izgubili Apševci i Podgrađe, dan nakon toga slomljena je i obrana Lipovca. Zahvaljujući braniteljima ovih sela srijemskog trokuta, koji su presjecali put neprijateljskoj vojsci prema Vukovaru, grad heroj uspio je odolijevati napadima sve do 18. studenog. U sjećanje na one koji su prije 28 godina izgubili svoje živote u obrani Hrvatske, na mjesnom groblju u Lipovcu županijsko, općinsko i izaslanstvo braniteljskih udruga, položila su vijence podno središnjeg križa.
“15.11.91.godine je datum koji se ne može izbrisati, to je bilo granatiranje, jak topnički napad iz Srbije, ovdje nije bilo izlaza, može pričati tko šta hoće, moglo se ili se nije moglo, ovdje nije bilo izbora i ovo područje nije se moglo obraniti”, kaže Jakov Milanović, poznatiji kao Brada, jedan od zapovjednika 109. brigade HV-a.
Toga dana u Lipovcu život su izgubila dva branitelja, četvorica su ranjena. Srijemski trokut – tada je bio vrata Hrvatske.
Na današnji dan, prije 28 godina, napadima brojno nadmoćnije JN u Lipovcu su odolijevala tek 22 branitelja i to sve do večernjih sati, prisjeća se tadašnji zamjenik načelnika Specijalne policije Županja, Zdravko Meseljević.
Od krvave jeseni u Slavoniji prošlo je već 28 godina. Vijenci se polažu gotovo u svakom selu, no počinitelji brojnih zločina i dalje šeću slobodni, sve je manje nade da će se nešto po tom pitanju promjeniti. Dodatno, gorčinu donosi i podatak da je od 1998. godine do danas, na području ovog bojnog sektora, umrlo već 200 branitelja.
Naporima koji se ulažu u kažnjavanje zločina, a nebrojeno ih je počinjeno na području Vukovarsko-srijemske županije, nije zadovoljan ni župan Galić. “Tko bi bio zadovoljan, sve je to predugo, presporo, moramo se založiti svi da to bude brže”, kazao je, između ostaloga, Galić u Lipovcu.
Mirnom reintegracijom započeo je povratak u Lipovac i ostala sela općine Nijemci. Poput ostalih sela, i ovdje se osjeti iseljavanje mladih obitelji, no općinska vlast ne posustaje. Ulaže se u komunalnu infrastrukturu, podupire mlade i mlade obitelji. “Od kupovine prve nekretnine do subvencioniranja školskog pribora i svih popratnih sadržaja u obrazovanju, do poticanja poljoprivrede”, kaže načelnik Općine Nijemci, Vjekoslav Belajević.
Uz nabrojano, mještani sela srijemskog trokuta puno očekuju i od strateškog projekta “Auto park Lipovac”, kroz koji bi se trebalo otvoriti 50 radnih mjesta.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime