29 C
Vinkovci
Nedjelja, 14 travnja, 2024

Obnova crkve sv. Euzebija i Poliona

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Obnova najvećeg dijela unutrašnjosti vinkovačke Župne crkve sv. Euzebija i Poliona okončana je prošle godine. No, kako je posao obiman ponovno se radi. Trenutačno na obnovi samog svetišta toga baroknog sakralnog objekta, inače zaštićenog spomenika kulture. Time se zapravo crkvi vraća njezin izvorni izgled. A Crkva sv. Euzebija i Poliona građena je od 1772. do 1777. godine u doba Vojne krajine i to temeljem dekreta austrijske carice Marije Terezije.

– Nakon što je bila sondirana došli smo do zadnjega sloja i do bijele boje. Samo su oltari bili od mramora i oni se vraćaju isto originalu – pojasnio je župnik Župe sv. Euzebija i Poliona mons. Tadija Pranjić te dodao kako je crkva dobila na ljepoti posebice nakon restauracije lustera starih preko dvjesto godina.

Uz napomenu da su posljednji put restaurirani 1908. godine u Zagrebu. Sada su pozlaćeni kao što su pozlaćeni i svi ukrasi iznad križnih puteva trebali biti postavljeni. Lusterima su vraćeni i kristali, na svakom od njih 120 kristala.

– Kada svetište bude gotovo onda ćemo dobiti puninu izgleda župne crkve – dodao je mons. Pranjić.

I dok će glavni će oltar biti restauriran na mjestu na kojem se nalazil, oltarna slika sv. Ivana Nepomuka bit će restaurirana u Zagrebu. Uvrštena je u popis umjetničkih djela i velike je vrijednosti. Rad je nepoznate škole, a mons. Pranjić pretpostavlja kako je riječ o onoj praškoj…

Inače, u obnovu su uključeni vjernici, Grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija i Ministarstvo kulture. Podsjetimo, tijekom Domovinskog rata crkva je u cijelosti bila oštećena, šteta je procijenjena na četiri i pol milijuna tadašnjih njemačkih maraka.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime