17 C
Vinkovci
Petak, 14 lipnja, 2024

Od danas pojačane kontrole na graničnim prijelazima

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

 

Uredbom Europskog parlamenta i Vijeća od 15. ožujka 2017. godine o izmjeni Uredbe vezane za jačanje kontrola provjerom u relevantnim bazama podataka na vanjskim granicama, izmijenjene su odredbe članka 8. Zakonika o schengenskim granicama, koje se odnose na provedbu granične kontrole. U skladu s navedenim izmjenama, Republika Hrvatska ima obvezu na svim graničnim prijelazima provjeravati sve putnike kroz dostupne baze podataka – nacionalne baze podataka Informacijskog sustava MUP-a i Interpolovu bazu podataka.

Značit će to sasvim sigurno i ponešto duže čekanje na graničnim prijelazima. Na graničnom prijelazu Županja danas se čekalo 15 do 20 minuta, a dok dijelu putnika to nije pretjerano neki su novu izmjenu prokomentirali kao “novo maltretiranje iz Europe”.

Inače, do sad se nisu radila sustavne provjere osoba koje uživaju pravo slobode kretanja u skladu s pravom EU, kao što su primjerice državljani država članica EU i država pridruženih u Schengenskom prostoru, a od danas sustavno će se provjeravati i te kategorije osoba.

Državljani trećih zemalja, upozoravaju iz MUP-a, moraju obratiti posebnu pozornost na uvjete koje moraju ispunjavati za ulazak u RH. Između ostalog, uvjeti su valjana putna isprava važeća barem tri mjeseca nakon planiranog datuma odlaska s državnog područja država članica i izdana unazad 10 godina, opravdanje svrhe i uvjeta namjeravanog boravka, posjedovanje dovoljno sredstava za uzdržavanje, a za njima u dostupnim bazama podataka ne smije biti izdano upozorenje u svrhu zabrane ulaska te ne smije predstavljati prijetnju.

Iz MUP-a ujedno napominju da je ostvarena suradnja s mađarskom i slovenskom policijom te da su poduzete mjere za povećanje protočnosti prometa. Hrvatska granična policija poduzet će sve mjere iz svoje nadležnosti, u smislu ljudstva i tehnike, kako bi se vrijeme čekanja na provedbu granične kontrole svelo na najmanju moguću mjeru, osobito u kritično vrijeme vikenda i praznika.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime