25 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024

”Od Đurđeva do Markova” – četvrti put

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Udruga Naši Borinci i ove godine, već četvrtu zaredom, potpisuje organizaciju manifestacije ”Od Đurđeva do Markova” koja oživljava negdašnje običaje blagoslova konja i polja u istočnom dijelu Slavonije i zapadnog Srijema.
Manifestacija započinje okupljanjem konjanika, konja i konjskih zaprega predviđenim u nedjelju, 23. travnja, od 10 sati kod vinkovačke Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca. Postrojavanje i formiranje povorke planirano je sat kasnije, dakle u 11 sati, a ove godine protokol je ponešto izmijenjen, budući da se ovogodišnja manifestacija ”Od Đurđeva do Markova” datumski poklapa sa Sajmom zdravlja.
– Upravo stoga smo postrojavanje povorke ove godine planirali održati u neposrednoj blizini Sajma zdravlja kako bi i posjetitelji tog događaja na neki način svjedočili ili bili uključeni u našu manifestaciju kojom od zaborava nastojimo otrgnuti stare tradicijske običaje – rekao je Robert Rihtar, predsjednik Udruge Naši Borinci.
Povorka će svoj put završiti kod kapelice Uzašašća Gospodnjega gdje će u 13 sati vlč. Ladislav Dort, župnik Župe Presvetoga Srca Isusova, služiti svetu misu nakon koje će biti upriličen blagoslov konja, konjanika i konjskih zaprega.
U 14 sati počinje kulturno-umjetnički program u kojem sudjeluju dva vinkovačka KUD-a, Tkanica i Šumari, te KUD Golubica Vukovar. Organizator se pobrinuo i za zajednički objed, na meniju će biti grah. Planove mogu poremetiti jedino loši vremenski uvjeti, u slučaju kiše, naime, nedjeljni događaj se otkazuje.
Neovisno, međutim, o vremenskim prilikama u utorak, 25. travnja, na blagdan svetog Marka s početkom u 17 sati, također kod kapelice Uzašašća Gospodnjega, bit će održan blagoslov žitnih polja kojim će trodnevna manifestacija biti privedena kraju.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime