9 C
Vinkovci
Nedjelja, 25 veljače, 2024

Od jeseni interkulturna škola u Vukovaru

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Uz pomoć sredstava norveške Vlade i u suradnji ministarstva znanosti i obrazovanja, u Vukovaru će od jeseni s radom započeti interkulturalna škola Dunav. Riječ je o prvoj takvoj školi u Republici Hrvatskoj, koja će biti smještena u Borovu Naselju, a koju će u početku pohađati samo učenici prvih razreda. Na današnjem predstavljanju bio je i ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić. Ovaj projekt o kojemu se govorilo još godinama unazad, danas je i službeno predstavljen javnosti. Nova škola predznaka interkulturalna, s radom će kaže ministar znanosti obrazovanja i sporta započeti kad i nova školska godina 4.rujna.

Prva je ovo škola u Hrvatskoj ovakvog tipa, koju će ubuduće pohađati 300-injak učenika, nadaju se u ministarstvu. Vrata za upis bit će otvorena svim roditeljima koji žele kod djece izraženije usvajanje multikulturalne i multietničke vrijednosti.

Tako će budući učenici uz latinično pismo, učiti i ćirilicu, kao i sva druga pisma naroda koji živi na području grada Vukovara uz također učenje svih ostalih predmeta. Zlatko Hegeduš izabran je za privremenog ravnatelja škole.

Vukovarska gradska vlast još je u prosincu prošle godine na gradskom vijeću dala zeleno svjetlo za otvaranje interkulturalne škole. “Vidjet ćemo kakav će interes roditelja na kraju krajeva biti s početkom nastavne godine.Zanimaju nas i financije norveške vlade, gdje Vukovar ima 5 projekata za koje bi voljeli da se financiraju iz tog mehanizma”, rekao je danas vukovarski gradonačelnik, Ivan Penava. S jedne strane govori se o novoj, moderno opremljenoj školi, a u Vukovaru postoje one koje se doslovno raspadaju. Jedna od njih je OŠ Nikole Andrića koja za obnovom vapi još iz vremena Domovinskog rata. ” Gledajte, ta škola je sramota, sramota hrvatske države što je ona u takvom stanju, kakvom je. Zašto kažem hrvatske države, zato što je država bila dužna ili resorno ministarstvo.. doduše zna se tko je nadležan za obnovu, tu su trebali naći nekakav kompromis i napraviti tu školu”, rekao je Penava.

Vrijednost ovoga projekta u prvoj fazi je dva i pol milijuna eura, a u drugoj fazi bi trebala biti i veća, o tome će se, napomenuo je ministar Barišić odlučivati u prosincu ove godine, jer sve ovisi o zainteresiranosti roditelja za upis djece u školu ovakvog načina učenja i odgoja. U toj drugoj fazi, gradio bi se novi objekt, u kojem bi se uz učionice, nalazila i sportska dvorana.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime