15 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 23 svibnja, 2022

Odgođena sjednica GV Vinkovaca

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Zakazana sjednica Gradskog vijeća Grada Vinkovaca nije održana. Razlog: nedostatak ruku za izglasavanje dnevnoga reda.

Točka o davanju suglasnosti i ovlaštenja gradonačelniku Ivanu Bosančiću da zaključi aneks ugovora o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH koji su ranije bili sklopljeni s trgovačkim društvom iz grupacije Agrokor, bio je okidač oporbenim vijećnicima da ne pristanu na usvanjanje.

– Na području Vinkovaca djeluju dvije tvrtke iz sustava Agrokora – PIK Vinkovci, koji je sada prešao u PIK Vinkovci Plus i Vinka, gdje rade nešto preko tisuću hektara zemlje. Gotovo 700 ljudi radi u sustavu u našemu gradu. A što je dobra stvar, mi imamo dobru cijenu, gdje negdje preko 1200 kuna je prosječna cijena po hektaru za zemlju, što je dobro, mi se ne možemo žaliti kao neka druga područja gdje je cijena znatno niža – prije početka sjednice komentirao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Vijećnici Mosta u Gradskome vijeću Grada Vinkovaca uspjeli su spriječiti donošenje nelogičnoga i štetnoga aneksa ugovora o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH – stoji u priopćenju kojeg su Mostovci poslali medijima.

Navode kako se radi o ugovorima koji su ranije sklopljeni s trgovačkim društvima iz grupacije Agrokor d.d. i koja su tzv. “Lex Agrokorom”, već regulirana na način da je po sili zakona izvršen prijenos svih prava ranije sklopljenih ugovora na nova društva “Agrokor plus”, a koji važi i prema svim trećim osobama koje nisu sudjelovale u tome postupku. Budući da su novim vlasnicima ta prava osigurana ovim zakonom, nema nikakve potrebe za donošenjem aneksa od strane jedinica lokalne samouprave – smatraju u Mostu

Reagirali su i iz vinkovačkog SDP-a. Stava su kako je tzv. Lex Agrokor jedna beskrupulozna pljačka hrvatskih građana u ime stranih bankarskih špekulanata (u ovom slučaju ruskih), i sada se ta pljačka širi preko lokalne samouprave gdje će lokalni gradonačelnici i načelnici sklapati anekse ugovore na povlaštene cijene najma zemljišta koje su znatno manje nego što ih plaćaju hrvatski građani – vlasnici domaćih OPG-a – kažu u SDP-u.

Nova sjednica Gradskog vijeća Vinkovaca, zakazana je za 24. travnja!

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime