-0 C
Vinkovci
Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Održan radni sastanak o mogućnostima prekogranične suradnje između VSŽ i Kantona Središnja Bosna

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Damir Dekanić, vukovarsko-srijemski župan  održao je radni sastanak s delegacijom Federacije Bosne i Hercegovine, Kanton Središnja Bosna/ Srednjobosanski Kanton, danas u Vukovaru.

Na sastanku će se razgovaralo o mogućnosti ostvarivanja zajedničkih projekata te prekogranične suradnje Kantona Središnja Bosna i Vukovarsko-srijemske županije kao i o drugim pitanjima od obostranog interesa.

– Nastavljamo politiku koju sam na samom početku svog mandata i promovirao, a to je suradnja kako na gospodarskom, kulturnom i društvenom planu sa svim krajevima u okruženju u kojima žive Hrvati.Takvom suradnjom našim ćemo susjedima pomoći da dočekaju spremni potencijalan ulazak u EU i sve Fondove koji će im se pri tome otvoriti jer iz iskustva znamo da je to izuzetno bitno kako bi u samom startu povukli što veća sredstva, rekao je Damir Dekanić, vukovarsko-srijemski župan.

Zrinka Čobanković, ravnateljica Razvojne agencije VSŽ,  prezentirala je mogućnosti suradnje između Vukovarsko -srijemske županije i Kantona Središnja Bosna, te pri tome naglasila da trenutno ima jedan otvoreni natječaj kojeg je raspisalo Ministarstvo regionalnog razvoja čija su tematska područja dosta široka, te uključuju i obrazovanje, zdravstvo, kulturu i turizam.

-Riječ je o nacionalnim sredstvima i na tom području ćemo se pokušati animirati. Usto mi već imamo pojedine zahtjeve s područja naše županije za traženjem potencijalnih partnera, pa nam je ovo samo dobra prilika da povežemo naše općine i gradove sa potencijalnim partnerima s druge strane – rekla je Čobanković.

Josip Kvasina, presjedatelj Sabora Kantona Središnja Bosna istaknuo je kako im je prvenstvena agenda ovog posjeta i sastanka bila da se upoznaju sa mogućnostima prekogranične suradnje kada su u pitanju projekti koji će ići iz sredstava EU.

”Posebno smo zainteresirani za natječaj koji ide u rujnu, a znamo da Hrvatska ima iskustva iz svoje predpristupne faze” – poručio je Kvasina.

Stoga je, kaže dogovoreno, da ljudi iz hrvatskih županija koji su radili na tim poslovima posjete BiH i prenesu svoja iskustva njihovim djelatnicima.

– BiH je još uvijek u statusu potencijalnog kandidata i nadamo se da ta faza neće dugo trajati, te da ćemo kada dobijemo status kandidata doći do realizacije nekih projekata koji su nama važni, te kroz njih ostvariti i zajedničku suradnju – pojasnio je.

 

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime