11 C
Vinkovci
Petak, 14 lipnja, 2024

Održan skup sjećanja na stradanje Tompojevaca u Domovinskom ratu

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Obljetnicu stradanja u Domovinskom ratu obilježili su i Tompojevci, ujedno posljednje okupirano mjesto istoimene općine u kojoj su kao i u ostatku okupirane Slavonije 1991. godine počinjeni zločini. Mještani su u spomen na žrtve vijence položili podno spomen ploče postavljene na zgradi u koju su nakon okupacije privođeni hrvatski branitelji i civili.

Ondje svake godine dođe i Mato Šarić, kojemu su ubili oca Ivana. Odveli su ga tijekom noći negdje izvan sela i pogubili, a njegove posmrtne ostatke traži i danas. “Mogu vam samo reći da mi je otac stradao kao i ostali nedužni mještani ovog sela. Zna se od koga su stradali, od ljudi koji su s nama išli u školu, ali da bi nam to mogli napraviti nismo mogli vjerovati”, kaže Mato. Cvijeće podno zgrade jedino je što on kao i njegovi sumještani mogu darovati sedam tompojevačkih žrtava u spomen, jer pravda je i nakon svih ovih godina izostala.

Tompojevci su u istoimenoj općini posljednji došli na okupatorski red agresora, a okupacija je, s obzirom na odnos snaga, bila neupitna, kao i pljačka te uništavanje svega vrijednog. “Obrana je bila organizirana na način da smo stražarili i koristili ono malo što smo imali, nekoliko pušaka i to protiv sile. Svako mjesto u općini je stradalo, krenuvši od Berka, Čakovaca, Bokšića, Mikluševaca pa do Tompojevaca. Ukupno je 77 ubijenih na području općine”, rekao je načelnik Općine Tompojevci Zdravko Zvonarić. Moramo i dalje ustrajati u traženju pravde, ali i progovoriti i djelovati svi zajedno protiv svega što se danas događa,zapostavljanja Slavonije i odlazaka mladih obitelji, poručeno je na koncu sa skupa sjećanja u Tompojevcima, kojem su, uz obitelji stradalih, mještane, čelništvo općine i županije, nazočili i predstavnici stradalničkih udruga, članovi rusinske nacionalne manjine, kao i mali Tompojevčani koji su u spomen na žrtve zapalili svijeće.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime