25 C
Vinkovci
Četvrtak, 25 srpnja, 2024

Održana 1. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U Osijeku je održana prva sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem – savjetodavnog tijela u području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova, instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem – kojom je predsjedavao Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

– Moja je inicijativa bila da ovaj prvi radni i operativni sastanak bude u Osijeku s ciljem da zajednički emancipiramo ovu temu, prije svega svim našim Slavoncima, Baranjcima i Srijemcima, na način da osvijestimo potencijale koje nam ova financijska perspektiva može donijeti za dodatnu razvojnu vrijednost ovoga dijela Hrvatske – rekao je Plenković uz podsjetnik da nam je na raspolaganju oko 2,5 milijarde eura koji kroz različite operativne programe mogu biti usmjereni na razvoj istoka Hrvatske.

Plenković je dodao je da je važno u tom procesu ostvariti usmjereniji pristup i sinergiju svih aktera te dodatno oplemeniti sve napore državne razine onime što nudi europski proračun. Predsjednik je istaknuo da su tri ministra u Vladi Slavonci – Gabrijela Žalac, Tomislav Tolušić i Zdravko Marić – koji imaju posebnu zadaću brinuti o ovoj temi.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, kao predstavnica glavnog koordinacijskog tijela i zamjenica predsjednika Savjeta, predstavila je Projekt Slavonija, Baranja i Srijem te planirane i dosad provedene aktivnosti u sklopu Projekta.

– Zadaće Savjeta usmjerene su na ulaganje u područje Slavonije, Baranje i Srijema na temelju strateškog okvira Republike Hrvatske i Europske unije koje će se postići planiranim aktivnostima kao što su prilagodba kriterija odabira projekata na pozivima za dostavu projektnih prijedloga u okviru europskih strukturnih i investicijskih fondova te jačanje administrativnih kapaciteta na regionalnoj i lokalnoj razini – naglasila je ministrica Žalac.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem okuplja sve dionike koji će Slavoniju staviti u fokus aktivnosti i budućih hrvatskih vlada. Uz predsjednika Vlade i ministricu Žalac, u radu prve sjednice Savjeta sudjelovali su i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar financija Zdravko Marić, ministar državne imovine Goran Marić, ministar graditeljstva Lovro Kuščević, ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović te državni tajnici Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva culture te predstavnici razvojnih agencija svih pet slavonskih županija.

Nakon predstavljanja Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, predstavljene su i aktivnosti resornih ministarstava i institucija na području pet slavonskih županija kao i strateški razvojni projekti za te županije.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime