11 C
Vinkovci
Petak, 14 lipnja, 2024

Održana posljednja sjednica Županijske skupštine VSŽ

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Nakon četverosatnih rasprava, a potom i izglasavanja rebalansa proračuna, izvješća o radu župana, odluke o plaćama službenika u županiji, brojnih izvješća i prijedloga, u Vinkovcima je završila i posljednja sjednica Županijske skupštine u ovom sazivu. Prvi rebalans ove godine tehničke je prirode, pojasnila je v. d. pročelnice Službe za poslove proračuna i javnih financija Sandra Adžaga.
– Možemo reći da su izmjene i dopune proračuna tehničke prirode iz razloga što znamo da je na prošloj županijskoj skupštini odlučeno o promjeni naziva upravnih tijela, pa se i to trebalo uvrstiti u proračunu – rekla je Adžaga dodavši da je uz tehničke izmjene proračun povišen za oko 30 milijuna kuna pa sada iznosi 868.816.000 kuna.
– To se prvenstveno odnosi na povećanje vlastitih i namjenskih prihoda u zdravstvu, a to su prihodi koji se samo evidentiraju u našem proračunu – dodala je Adžaga.
Osim financija, vijećnicima je zanimljivo bilo i izvješće o radu župana za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2016. godine. Župan Galić na tu temu:
– Zbog poteškoća i rješavanja problema bilo je nešto i lošije odrađeno, ali bilo je i mnogo dobro odrađenih stvari. Ipak, najvažnije stvari koje su dobro odrađene jesu osiguranje uvjeta za osnivanje zadruga u poljoprivrednom djelovanju, potpore i potpomaganja poduzetnika u kreditiranju, a značajna su u posljednjih pola godine bilo i sredstva povučena iz Europskih fondova u operativnom dijelu zdravstva i poljoprivrede – naglasio je Galić.
A vijećnička rasprava zahuktala se kad je na red došao prijedlog odluke o plaćama službenika i namještenika u upravnim tijelima i službama Vukovarsko-srijemske županije. Do te mjere da su u središte, osim upita o povećanju plaća, došle i brojne druge teme, a nakon podužeg vrludanja, što je vijećnik Tomislav Džanak čak prozvao lakrdijom upozorivši vijećnike da predizborne skupove odrađuju drugdje, predsjednik skupštine Antun Žagar po prvi puta iskoristio svoje pravo i zaključio raspravu iako je vijećnik Zlatko Cegledi želio dati još jednu repliku.
Iz VSŽ poručuju kako nije riječ o povećanju plaća, kako su neki vijećnici komentirali, već o odluci tehničke naravi.
– Tako da smo zbog spajanja određenih odjela donijeli i tu odluku. Prema tome, plaće ostaju iste kakve su i bile, a vrijednost koeficijenta će se povećavati i smanjivati kad Skupština za to donese odluku. Tako da ne stoji tvrdnja da se povećavaju plaće, nego je to preoblikovanje i racionalizacija odjela te usklađivanje sa zakonom – komentirao je župan Galić.
Nakon dugotrajne rasprave o ovoj točki, a potom i izvješća o poslovanju Plinare istočne Slavonije, koje je pohvaljeno, došlo je do kratkotrajnog izostanka kvoruma, pa je izvješće o o radu Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije HRAST prihvaćeno naknadno, kad su se pojedini vijećnici vratili na sjednicu, s 24 glasa. Govora je na sjednici, inače, bilo i o temama s područja školstva i zdravstva, no većinom je riječ bila o odlukama tehničke naravi. A uslijedio je potom i aktualni sat, ovoga puta prigodni, jer su ga vijećnici većinom iskoristili za zahvalu kolegama na četverogodišnjoj suradnji.
Predsjednik skupštine Žagar pohvalio je rad vijećnika u protekle četiri godine:
– S tim mogu biti jako zadovoljan. I sudjelovanjem vijećnika, i samim radom ustanova i institucija. Međutim, svake godine sam spominjao to da je visoki stupanj centralizacije u RH, dakle samo u tom djelokrugu rada sam zadovoljan, a svim ostalim što se radi u Hrvatskoj, a posebno u Slavoniji nisam zadovoljan – napomenuo je Žagar.
Možda, simbolično i zbog tog razloga, kako bi slavonskim proizvođačima i na ovaj način dali potporu, vijećnici su nakon raspuštanja posljednje županijske skupštine darivani domaćim proizvodima malih slavonskih proizvođača. Nije niti ovo loša promocija za slavonske proizvođače, možda praksu darivanja s domaćim proizvodima nastavi i budući predsjednik Županijske skupštine VSŽ, tko god on bio.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime