28.5 C
Vinkovci
Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Održana završna konferencija projekta Sunčana strana grada

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Postavljanjem fotonaponskih elektrana na krovove tri vinkovačke osnovne škole, tri dječja vrtića i Tehnološkog parka priveden je kraju projekt ”Sunčana strana grada”. Jedan korak bliže je to, moglo se čuti na današnjoj završnoj konferenciji, prema energetskoj samoodrživosti i proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, korak bliže ka stvaranju zelenih Vinkovaca.

U suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost projekt je provela Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA, čija je direktorica Danijela Slipčević pojasnila kako ukupno osam fotonaponskih elektrana pokriva prosječno 95% godišnje potrošnje električne energije ustanova na koje su postavljene, što će donijeti veliko smanjenje režijskih troškova.

„Primjerice, u Dječjem vrtiću Pčelica trenutni račun za struju iznosi 1330 eura, a projekcija je da će nakon puštanja solarne elektrane u rad ovaj tjedan on biti tek 200 eura, što je značajna ušteda ne samo za vrtić, nego i za cijelo okruženje. Sva financijska sredstva koja uštedimo vrtić će moći ponovno uložiti u poboljšanje materijalnih uvjeta, u povećanje plaća i u daljnje obrazovanje, a upravo nam je to krajnji cilj – ulagati u naš rad i okolinu za što kvalitetniji život naših sugrađana”, ističe direktorica Slipčević.

Projekt „Sunčana strana grada“ je ukupne vrijednosti 280 tisuća eura i sufinanciran je s 40% od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok ostatak sredstava osigurava Grad Vinkovci.

„Naša razvojna agencija VIA dobila je zadatak da sve naše školske i vrtićke objekte pokušamo učiniti što manje ovisnima o velikim režijskim troškovima. U toj smo namjeri dobrim dijelom uspjeli energetskim obnovama, a sada nastavljamo i postavljanjem fotonaponskih elektrana. Dio je ovo sveobuhvatne zelene strategije kojom želimo Vinkovce postaviti visoko na ljestvici modernih, zdravih i učinkovitih gradova te već sada imamo spreman sličan projekt, a kako bi u konačnici ovakve elektrane bile postavljene na krovove svih škola, vrtića i drugih zgrada u gradskom vlasništvu”, kazao je gradonačelnik grada Vinkovaca, Ivan Bosančić.

Inače, „Sunčana strana grada” nastavak je projekata kojima se doprinosi zaštiti okoliša, smanjenju emisije CO2 i općenito cilju zdravih i zelenih Vinkovaca koje ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama.

„Kroz ovakve projekte želimo sami dodatno proizvoditi električnu energiju kako bi smanjili režijske troškove, a sva sredstva iz proračuna namijenjena za plaćanje režija usmjerit ćemo u obrazovanje, rad s djecom predškolske i školske dobi. Naglasio bih i kako planiramo još projekata koji uključuju sunčane elektrane kako bi dobili energetsku neovisnost, cilj je osigurati fotonaponske elektrane za sve nekretnine u vlasništvu grada”, rekao je zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić.

Svi objekti, a to su osnovne škole Vladimira Nazora, Nikole Tesle i A.G.Matoš na koju su postavljene dvije elektrane (škola i dvorana), dječji vrtići Stribor, Budućnost i Pčelica i zgrada Tehnološkog parka, prethodno su prošli kroz energetsku obnovu. Ukupna snaga fotonaponskih elektrana, rekao je voditelj projekta Josip Barišić, iznosi 203,64 kW, iste će proizvoditi 266.552 kWh električne energije godišnje te će pokrivati prosječno 95% potrošnje navedenih ustanova.

„Zahvaljujući ovom odličnom projektu, našim stanarima u budućem periodu, uslijed ove energetske krize, nećemo podizati cijene troškova za električnu energiju i ostale režije. Naše tvrtke se puno bave 3D printanjem i sve tvrtke u Tehnološkom parku koriste puno informatičke opreme, a takva oprema je velik potrošač električne energije. Uslijed globalnog zatopljenja, ljeta su nam sve toplija, imamo veću potrošnju zbog klimatizacije objekta, tako da će nam i u ljetnom periodu jako dobro doći sunčana elektrana”, kazao nam je Josip Gilja, direktor Tehnološkog parka.

Sretan je i ravnatelj Osnovne škole Antun Gustav Matoš, Dario Dragun, koji je rekao kako je ovo tek jedan u nizu projekata na koji se škola prijavljuje kada je u pitanju zelena tranzicija, a to će činiti i dalje.

„Kako smo računali kroz posljednjih pet godina, potrošnja struje će sigurno biti svedena gotovo na minimum u financijskom dijelu koji će biti puno pozitivniji za školu. Sve još moramo staviti na papir, a ovisno o učinku i izračunima nastavljat ćemo se prijavljivati na ovakve projekte”, pojasnio je Dragun.

Kada je o samim uštedama riječ, vrijedi istaknuti kako u Tehnološkom parku Vinkovci imaju godišnji trošak za električnu energiju u iznosu od oko 4.000 eura, u OŠ Vladimira Nazora na iznosu su od približno 7.000 eura, u OŠ Nikole Tesle na 6.000 eura, u OŠ A. G. Matoš na oko 15.500 eura, a Dječji vrtić Vinkovci za tri spomenuta objekta godišnje ukupno plaća oko 10.500 eura. Tako se dolazi do brojke od približno 39 tisuća eura, a ako se uzme u obzir da su uštede nakon postavljanja fotonaponskih elektrana procijenjene na 95%, može se reći kako se radi o iznosu od 37 tisuća eura godišnje koji će ostati na raspolaganju za neke druge potrebe i ulaganja.

A upravo je to bila i tema današnje predstave organizirane za predškolce i školarce koji su, u sklopu završne konferencije, na ovaj način dodatno učili o zelenoj tranziciji i čuvanju okoliša. Uz kreativne glumce Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci, saznali su na koji način se može koristiti sunčeva energija, kakav utjecaj ona ima na okolinu u kojoj živimo te što će to u budućnosti značiti za naš grad.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime