-0 C
Vinkovci
Nedjelja, 10 prosinca, 2023

Održana završna konferencija projekta X-DEGREE: VVK zahvaljujući projektu postavio šest solarnih elektrana

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U Vinkovcima je danas održana završna konferencija Interreg IPA projekta prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija “X-DEGREE” („EXploitation of Different Energy sources for GREen Energy production) u čijoj je provedbi kao partner sudjelovao i Vinkovački vodovod i kanalizacija d.o.o. . Nositelj projekta je Univerzitet u Novom Sadu dok su partneri na projektu, uz Vinkovački vodovod i kanalizaciju d.o.o., i Poljoprivredni institut Osijek, Javno komunalno poduzeće Vodokanal iz Sombora te Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine.

Ukupna vrijednost projekta „X-DEGREE“ iznosi 1.696.336,09 EUR-a, a financiran je iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija 2014.-2020. Glavni cilj projekta je promicanje i unaprjeđenje korištenja raznih oblika obnovljivih izvora energije u prekograničnom području. VVK je u okviru ovog projekta postavio šest solarnih elektrana ukupne snage 380 kW u vrijednosti 545.043,37 EUR na svojih šest objekata: vodospremnike Lipovac (50 kW), Vinkovci (140 kW) i Retkovci (40 kW) i tri elektrane ukupnog izlaza 50 kW na pročistačima otpadnih voda u Ivankovu, Cerni i Otoku. Projektom je osigurana proizvodnja električne energije koja će imati pozitivan utjecaj na smanjenje emisije CO² uz osiguranje proizvodnje dodatnih kW električne energije iz obnovljivih izvora energije koja će se koristiti na šest uređaja u vlasništvu VVK.

I ostali sudionici projekta, osigurali su vrijednu opremu i izgradnju infrastrukture. Vodokanal Sombor proširio je kapacitet svog postojećeg bioplinskog postrojenja. Univerzitet u Novom Sadu i Poljoprivredni institut Osijek nabavili su laboratorijsku opremu za analizu potencijalnih sirovina za proizvodnju bioplina. Osječki institut bazirao je istraživanja na hribridima kukuruza, koje inače dugi niz godina stvaraju i proizvode.

Inače, projekt je trajao 30 mjeseci, a unatoč njegovu završetku, sudionici projekta najavili su daljnji nastavak suradnje.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime