34 C
Vinkovci
Subota, 13 srpnja, 2024

Općina Nijemci obilježila svoj dan

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Povodom obilježavanja Dana općine, izabranog u spomen na ovdje započeto povijesno testiranje procesa mirne reintegracije 15. svibnja 1996. godine, čelnici Općine Nijemci cvijećem i svijećama odali su počast hrvatskim braniteljima koji su dali svoj život u obrani ovog dijela Slavonije. Dvadeset i jednu godinu poslije, Općina Nijemci prometnula se među najaktivnije općine kad je riječ o uspješnom korištenju sredstava iz europskih fondova. Nakon što se realizacijom projekta Centar za promatranje ptica smjestili na kartu turistički zanimljivih mjesta, Općina Nijemci nastavila je u smjeru pripremanja projekata koji za cilj imaju uređenje općine i gospodarski prosperitet.

– Cilj nam je stvoriti poduzetničku klimu i kroz nju, kao i kroz potporu iz lokalne zajednice, a vjerujem da potpora neće izostati ni s viših razina, od naše općine stvoriti jednu od najperspektivnijih – kaže načelnik općine Ivica Klem.

Nijemci naspram mnogo većih općina dobivaju vodeću ulogu u provedbi europskih projekata, a dosad su iz EU fondova povukli blizu 7.000.000 eura. Trenutno, u suradnji sa Srbijom, rade na 1.600.000 eura vrijednom projektu srijemskih konjičkih staza Horis, čiji su i nositelj, a uz to, paralelno rade i na projektu izgradnje plastenika. Kad je financijsko stanje općine u pitanju, 9.000.000 kuna iznose izvorni prihodi, dok ukupan proračun iznosi 24.000.000 kuna što dovoljno govori o povlačenju sredstava iz raznih fondova, pohvalila je općinu ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.

– Vrlo su proaktivni, svaka pohvala za rad, na području EU projekata su prilično uspješni. I sam proračun govori o tome kolika su izvorna sredstva, a kolika iz drugih izvora i to je zbilja pohvalno – rekla je Žalac.

A za svaku pohvalu je i trud mladih mještana općine. Brojne pohvale dobio je trostruki državni prvak iz geografije Đeletovčanin Srećko Kajić koji je ove godine pozvan i na geografsku Olimpijadu. Općina mu je uručila posebno priznanje i nagradu u iznosu od 5.000 kuna koja će svakako biti podstrek za daljnje uspjehe, a sigurno poticaj i drugima mladima iz općine koja zahvaljujući politici “ne kukaj već napravi sam” može biti primjer brojnim drugim slavonskim općinama.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime