11 C
Vinkovci
Srijeda, 21 veljače, 2024

Općina Tovarnik pojačava pronatalitetne mjere

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Unatoč crnim prognozama iz Općine Tovarnik se ne predaju; odlučili su pod svaku cijenu zaustaviti odlazak mladih osoba.

– Općina je počela provoditi snažniju pronatalitetnu politiku na način da smo mještanima iz proračunskih sredstava osigurali sufinanciranje kupnje prve nekretnine, u iznosu 20.000 kuna – rekla je Ruža Veselčić Šijaković, načelnica Općina Tovarnik.

Prošle godine osposobljen je vrtić koji pohađa 30-ero djece, a dopusti li prostor bit će ih i više. Osim toga, ove godine Općina Tovarnik odlučila je pojačati i financijsku potporu roditeljima novorođene djece.

– Od 1. siječnja ove godine rođenje svakog prvog i drugog djeteta potičemo sa 4.000 kuna, treće sa 5.000 kuna, a svako dijete dobiva i 1.000 kuna do šeste godine života. Potpora za četvrto i svako sljedeće dijete iznosi jednokratnih 6.000 kuna te 1.500 kuna svake godine, također do 6. godine života – dodala je Veselčić Šijaković.

Sufinanciraju i školarce u obje općinske škole, u Ilači i Tovarniku, koje ukupno broje gotovo 200 učenika. Uskoro slijedi uređivanje učionica, škola u Tovarniku nedavno je dobila i uniforme, što je općina sufinancirala s 14.000 kuna, ali i pametnu ploču, sigurnosne kamere te štednjak. Jer, ondje djeca svaki dan mogu kupiti – ili u slučaju socijalno ugrožene djece dobiti – topli obrok. Srednjoškolcima je, pak, sufinanciran prijevoz, a potiču i studente.

– Potičemo stipendije od 1. do 6. godine u prosječnom iznosu od 650 do 700 kuna mjesečno, kao i izvanredne studente s 1.000 kuna po semestru – napominje Veselčić Šijaković uz naglasak da je Općina Tovarnik jedina koja novčanu potporu daje i za doktorske studije.

Radi se mnogo i na infrastrukturi, podvlači načelnica Veselčić Šijaković, a kako bi stanovništvo ovog poljoprivrednog kraja ostalo na ovim prostorima dio proračunskih sredstava u iznosu nešto višim od 600.000 kuna osiguran je i za mjere u tom resoru. Uz to, niti ove godine neće izostati potpora mladima, ali i ostalim mještanima okupljenima u 26 udruga, koliko ih djeluje na području općine. I za njih je, od ukupno 9.500.000 kuna proračunskih sredstava, osigurano 606.000 kuna.

Za kraj, dobre vijesti stižu i za tovarničke ljubitelje nogometa; u planu je uređivanje tribina, odnosno postavljanje sjedala na stadionu tovarničkog NK Hajduk.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime