16 C
Vinkovci
Nedjelja, 24 rujna, 2023

OPG-u Damjanović iz Štitara odobren i drugi vrijedan EU projekt

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Dok neki poljoprivredni proizvođači nastavljaju svakodnevnu borbu s već poznatim problemima, neki ovih dana imaju razloga i za slavlje. Pozitivna priča ovoga puta stiže iz Štitara, točnije iz OPG-a Damjanović koje je po drugi put uspješno apliciralo prema sredstvima iz EU fondova. Nakon projekta ”Povećanje proizvodnih kapaciteta u proizvodnji suhomesnatih proizvoda” u okviru kojeg su realizirali ugradnju komore za zrenje, rashladne komore te nabavku opreme za obradu i skladištenje masnoća, ovoga puta, odobren im je projekt ”Rekonstrukcija pogona za preradu mesa i kušaonice te nabavka opreme”.

Kao i prethodni, ovaj projekt također će biti realiziran u suradnji s Agencijom za razvoj VSŽ HRAST čiji su čelnici danas obišli obitelj Damjanović. Projekt je bio prijavljen u okviru Natječaja za provedbu Podmjere 4.2. ”Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda” – provedba tipa operacije 4.2.1. ”Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima”. Riječ je o projektu još vrijednijem od spomenutog prvog projekta realizacije izgradnje komora, za kojeg su iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj dobili 80.806 kuna. – Ukupna vrijednost projekta bez PDV-a iznosi 1.549.334,90 kuna, dok je procijenjeni iznos potpore 774.667,45 kuna. Ovim projektom OPG Damjanović realizirat će izgradnju objekta za proizvodnju proizvoda od mesa, nabaviti opremu za uzorkovanje, prihvat, hlađenje, proizvodnju, preradu, punjenje i pakiranje mesa te nabaviti opremu za manipulaciju, transport i čuvanje gotovih proizvoda kroz opremanje kušaonice mesnih delicija – pojasnio je voditelj projekta Hrvoje Niče.

Trenutno je u tijeku priprema dokumentacije vezane za ponude, nakon čega kreće cjelovita realizacija projekta. Iz Agencije HRAST također ističu da su ovakvi projekti najbolji poticaj i ostalima da se ohrabre ostvariti svoje poslovne ideje, bilo da se radi o proizvođačima mesnih proizvoda, voćarima ili drugima, a valja naglasiti kako je u tijeku i priprema novog programskog razdoblja u kojem će ovakvi projekti svakako pronaći svoje mjesto.

– Prema najavama resornog ministarstva, tijekom ovog i sljedećeg mjeseca kreću novi natječaji koji će obuhvatiti i mlade poljoprivrednike – najavljuju iz HRAST-a.

Predaha nema ni za obitelj Damjanović. I dok je drugi projekt tek na početku provedbe, treći je već u planu. Riječ je o projektu koji bi se nadogradio na prethodna dva i obogatio ponudu, a odnosi se na izgradnju smještajnih kapaciteta, tako da bi turisti koji budu dolazili, osim kušanja proizvoda, dobili priliku vidjeti i cijeli proizvodni proces, provesti ovdje vikend ili odmoriti pred nastavak obilaska poželjnih slavonskih eno-gastronomskih ruta.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime