28.5 C
Vinkovci
Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Oprezno preko pruge i sigurno na putu do škole

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U ponedjeljak 4. rujna 2023. počinje nova školska godina. Tisuće djece naći će se na prometnicama, a mnoga od njih, koja žive u blizini željezničke pruge, morat će prelaziti preko pruge ili prolaziti pored nje.

HŽ Infrastruktura i ove školske godine poziva roditelje i nastavnike da djeci skrenu pozornost na opasnosti koje prijete prilikom neopreznoga prelaženja preko pruge ili boravka uz prugu. Poziva i svu djecu da budu primjer jedni drugima i odgovorno se ponašaju:

– Budite odgovorni i prelazite preko pruge samo na obilježenim mjestima. Strogo je zabranjeno kretati se po kolosijeku ili po stazama neposredno uz kolosijeke kao i bacati kamenje na vlakove koji prolaze prugom.

– Igra na pruzi strogo je zabranjena, baš kao i penjanje na vagone i stupove kontaktne mreže. Osim što možete pasti i ozlijediti se, postoji još veća opasnost, a to je opasnost od strujnoga udara. Postoji puno dobrih i sigurnih mjesta za igru. Pruga nije jedno od njih!

– Vrlo je važno u školu krenuti na vrijeme kako zbog žurbe i nestrpljenja ne bi neoprezno prelazili preko željezničko-cestovnih prijelaza, mjesta na kojima se križaju željeznička pruga i cesta. Sva su ta mjesta uz oprez i poštivanje prometnih znakova sigurna za korištenje, no unatoč tome zbog neopreza ili brzopletosti i dalje se događaju nesretni slučajevi u kojima teško stradavaju djeca i odrasli.

– Prije prelaska preko željezničke pruge obavezno stanite i uz poštivanje prometnih znakova i željezničke signalizacije prugu prijeđite tek kada se uvjerite u to da ne prijeti opasnost. Ako je polubranik spušten, treba pričekati da se on podigne, a ako polubranika na željezničko-cestovnome prijelazu nema, treba kod nailaska na prometne znakove Stop i Andrijin križ dobro promotriti oko sebe i uvjeriti se u to da vlak ne nailazi.

– Zaustavni put vlaka iznosi i do 1500 metara, zbog čega ga strojovođa, nakon što na pruzi uoči automobil ili dijete, ne stigne zaustaviti na vrijeme. Vlakovi su i sve tiši pa se njihov dolazak ne čuje dok nisu u blizini prijelaza. Zato nemojte nositi slušalice kada prelazite željezničku prugu!

Međunarodne statistike pokazuju to da su u čak 98 posto slučajeva nesreće na željezničko-cestovnim prijelazima posljedica toga što sudionici u cestovnome prometu zanemaruju i ne poštuju prometne znakove i prometnu signalizaciju.

HŽ Infrastruktura već 23 godine provodi edukativno-preventivnu akciju »Vlak je uvijek brži« namijenjenu djeci osnovnoškolskoga uzrasta te vozačima i drugim sudionicima u cestovnome prometu kojom ih se upozorava na opasnosti koje prijete prilikom neopreznoga prelaženja preko pruge ili boravka uz prugu.

 

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime