21 C
Vinkovci
Petak, 24 svibnja, 2024

OŠ ”August Cesarec” Ivankovo među pet škola u Hrvatskoj na nagradnom pozivu udruge Biovrt

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Završio je nagradni poziv udruge Biovrt – u skladu s prirodom za osnovne škole u Hrvatskoj u kojem daruju edukativnu puzzle igru “Upoznajmo pomagače u vrtu” i brošuru “Očuvajmo bioraznolikost – svi smo dio rješenja”.

Na natječaj se prijavilo 38 škola, koje su prezentirale svoje fotografije i priče o aktivnostima koje provode s učenicima vezano za edukaciju o biljnom i životinjskom svijetu te o očuvanju bioraznolikosti u sklopu školskih programa u njihovoj školi.

Osnovna škola ”August Cesarec” Ivankovo prema broju lajkova na službenoj stranici Udruge, plasirala se među pet škola u Hrvatskoj, a na natječaj su poslali svoju priču, koju prenosimo u cijelosti:

”Svake godine sa svojim razredima obilježavamo Dan Planete Zemlje, Međunarodni dan bioraznolikosti, Međunarodni dan zaštite životinja i Svjetski dan jabuka.Kroz nastavu prirode, biologije, kemije, sate razrednika i Učeničku zadrugu „Zrno“ učenici naše škole aktivno uče o bioraznolikosti.Direktnim kontaktom s biljkama usvajaju nova znanja, ali i dobivaju nove ideje za nove aktivnosti. Učenici sadnjom ljekovitog i začinskog bilja djeluju na biološku raznolikost. Sadnjom određenih biljnih vrsta djeluju na određene skupine kukaca i na ekološki način održavaju zdrav rast biljke, a kukce se ne tretira kemijskim sredstvima čime se obogaćuje životinjskih svijet u našem okolišu.Ljekovito bilje koristi se za izradu balzama, masti i eko sapuna. Ljekovitost bilja obogaćuje naše eko sapune izrađene na bazi maslinova ulja i otopine natrijeva hidroksida.Osim toga u školskom vrtu uzgajamo ljekovito bilje od kojega izrađujemo prirodne osvježivače prostora.Mentu i kadulju beremo, sušimo i koristimo za čajeve. U tijeku je uzgoj šparoga (trenutno treća godina), sadnja iz sjemenke i presađivanje.Čuvarkuća je biljka koja ima veliku primjenu. Osim što smo izradili ljekovitu smjesu čuvarkuće i meda, biljku smo posadili u staru i odbačenu dječju igračku te joj udahnuli novi život. Ovim postupkom smo bioraznolikost povezali i s recikliranjem s naglaskom da bacanje smeća u okoliš loše utječe na biljni i životinjski svijet. Potaknimo bioraznolikost u našem okolišu, iskoristimo staro, dajmo joj novu ulogu i činimo svijet oko nas ljepšim.Učenici su na satu prirode izrađivali kućice za ptice od recikliranih materijala. Osim toga, učenici rade plakate i brošure na zadanu temu, uključujemo se u razne projekte vezane uz zaštitu prirode, razvijanje biološke raznolikosti, a prošle smo školske godine u sklopu projekta Svjetski dan jabuka posadili autohtonu sadnicu jabuke u dvorište naše škole. Sadnicu nam je darovao ravnatelj naše škole Željko Puljić iz svog vrta, te na taj način pokazao kako podupire naš rad. Na slici možete vidjeti učenike sadašnjeg 6. i 8.razreda kako sade sadnicu.Kroz sve navedene školske aktivnosti potičemo djecu na edukaciju i usvajanje trajnih znanja o važnosti očuvanja bioraznolikosti biljnoga i životinjskog svijeta”, poručili su iz Osnovne škole ”August Cesarec” Ivankovo.

Ivankovčani su osvojili puzzle igru “Upoznajmo pomagače u vrtu” i brošuru “Očuvajmo bioraznolikost – svi smo dio rješenja”, te paket sjemena.

 

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime