21 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024

Osnivanje proizvođačkih organizacija

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Osnivanje proizvođačkih organizacija svinjogojaca, tovne junadi i konzumnih jaja na području Vukovarsko-srijemske, Brodsko-Posavske i Osječko-baranjske županije bila je tema sastanka koji je održan u Drenovcima, a kojega je inicirao Upravni odjel za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije. Sudionici sastanka, proizvođači, predstavnici savjetodavne službe, lokalnih akcijskih grupa i razvojnih agencija. Svinjogojci su, moglo se čuti u Drenovcima, po pitanju proizvođačkih organizacija otišli najdalje. Proizvođači tovne junadi i konzumnih jaja tek su sjeli za stol i započeli pregovore. Zajedničko svim akterima ovoga sastanka je da je udruživanje jedini način da se prebrode nagomilani problemi.
– Najveći problem je tržište. Morat će se krenuti u osnivanje proizvođačkih organizacija da se može izići na tržište zajedno – mišljenja je Mirko Kandrač koji zajedno s bratom obrađuje 150 hektara zemlje i drži 120 grla tovne junadi.
I Mirkov sumještanin Stjepan Lučić, inače poznati peradar, svjestan je svih prednosti koje donose proizvođačke organizacije. On uspijeva plasirati svu svoju proizvodnju, 3.500 komada peradi. I to uglavnom na području Vukovarsko-srijemske županije. I to zvuči obećavajuće sve dok se ne doda kako ne radi punim kapacitetom.
– Lakše ćemo nastupiti kad nas bude više. Možda ću ići ina proširenje kapaciteta na 5.500 komada – napominje Lučić.
Nesređeno tržište, odnosno nelojalna konkurencija cijena, mnoge je stočare dovelo do stavljanja ključa u bravu. Što je, pak, dovelo do drastičnog pada stočnog fonda. U stajama Vukovarsko-srijemske županije tek je 9.000 krava. I to je broj u koji su uključena i grla velikih farmi koje drže koncerni.
– Na samom terenu po selima je samo oko 4.000 krava. Što se tiče tova junadi u sustavu je nekih 3.500 komada tovne junadi – naglašava Josip Šumanovac iz Hrvatske poljoprivredne agencije Vukovarsko-srijemske županije, uz dodatak je drastičan pad zabilježen i u svinjogojstvu.
– Nekada smo imali desetak tisuća krmača. U današnje vrijeme imamo ih svega 2.000, od toga matičnih 680 grla. Tu su ubrojane i crne slavonske – naveo je Šumanovac.
Sastanak u Drenovcima na temu osnivanja prozvođačkih organizacija svinjogojaca, tovne junadi i konzumnih jaja održan je s ciljem konkretnih pomaka i oživljavanja priča o zajedničkom nastupu na tržištu.
– Želimo upoznati proizvođače svinjogojce, proizvođače tovnih junadi i konzumnih jaja kakve mogućnosti postoje u europskom proračunu ako se organiziraju u okviru natječejnih pravila – pojasnio je Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljopredu Vukovarsko-srijemske županije, naglasivši da su na sastanak pozvani i predstavnici lokalnih akcijskih grupa i razvojnih agencija kao vrlo važne karike u ovom lancu osnivanja proizvođačkih organazacija te svakako i u povlačenju novca iz EU fondova.
Udruživanje u proizvođačke organizacije u Europi nije nikakva novost, one funkcioniraju već 20 godina u sklopu zajedničke poljoprivredne politike, a u operativnom razdoblju 2014. – 2020. na raspolaganju je oko 400 milijardi eura.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime