21 C
Vinkovci
Petak, 24 svibnja, 2024

Osnovnoškolci iz OŠ Bartola Kašića preko projekta Erasmus + boravili na Tenerifima

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Pet učenika i tri učiteljice iz OŠ Bartola Kašića u Vinkovcima, u sklopu europskog Erasmus+ projekta S. O. F. T. proveli su na omiljenoj svjetskoj turističkoj destinaciji,Tenerifima.

Tjedan dana ,učili su i unaprjeđivali svoje vještine komunikacije,kreativnosti , rješavanja izazovnih situacija,prilagodljivost,razvijali timski rad i uvažavanje drugih,učili se javnom govoru . Sve su to tzv „ soft skills“„ odnosno „meke vještine“ koje su nužne i sve traženije za osobni napredak ,kako u daljnjem školovanju tako i na tržištu rada.

Ovaj projektni sastanak organizirali su partneri iz škole u Španjolskoj ( Colegio La Milagrosa – katolička škola koju pohađaju djeca, učenici u dobi od 3 – 16 godina ) iz grada La Orotava smještenog na najvećem Kanarskom otoku – Tenerife( površinom tek malo većeg od površine naše županije). Uz učenike spomenute škole te vinkovačke škole Bartola Kašića u projektu sudjeluju učenici iz škola iz Italije, Turske, Poljske i Bugarske.

Put od preko četiri i pol tisuće kilometara na daleke španjolske Kanarske otoke pružio je nezaboravno iskustvo učenja, druženja, upoznavanja novih ljudi i krajeva, tradicije i kulture.

Škola domaćin i njihovi učitelji i učenici potrudili su se srdačno nas dočekati i tijekom boravka pokazati nam najljepše od svojega zavičaja – vulkanskog otoka u Atlanskom oceanu s egzotičnom tropskom vegetacijom – plantažama banana, ogromnim palmama,brojnim cvjetnim vrstama, nepreglednim vinogradima, šarmantnim planinskim gradićima posebne arhitekture, turističkim središtima koja nude prirodne plaže s vulkanskim pijeskom , valove za surfere , ali i umjetne plaže sa svim mogućim turističkim sadržajima. Turističku razglednicu dodatno uljepšava vulkanska planina Teide ( 3718 m ) prekrivena snijegom , smještena u istoimenom nacionalnom parku. Vulkan Teide treći je najviši vulkan na svijetu.

Posjetili su predivnu baroknu crkvu Nuestra Senora de la Conceppcion posebno zanimljiva zbog kupole inspirirane onom firentinske katedrale. Bili su u Victorijinim vrtovima iz kojih se pruža predivan pogled na stari grad i morsku obalu. Izlet u Nacionalni park Teide sastojao se od laganog planinarenja i upoznavanja prirodnih ljepota .

U glavnom gradu provincije, Santa Cruz de Tenerife posjetili su muzej Naturaleza y Arqueologia – muzej prirodnih znanosti i arheologije. Posebno je zanimljiv dio postava koji posjetitelje upoznaje s izumrlom civilizacijom Guanchea autohtonog naroda Kanarskih otoka, kao i različiti arheološki nalazi sa svakog od sedam otoka. Katedrala De Nuestra Senora de La Concepcion najznačajnija je crkvena građevina izgrađena na mjestu prve kapelice koju su podigli španjolski konkvistadori po dolasku na otok.

U radnom dijelu projekta učenici su razvijali i jačali svoje vještine kroz sudjelovanje u različitim radionicama – Kako pokrenuti vlastiti biznis, radionica izrade keramike, radionica izrade cvjetnog tepiha sa logom našeg projekta, Chroma radionica, radio intervju , glazbene i plesne radionice. Uz upoznavanje škole domaćina i svih njezinih prostora posjetili smo školski sajam znanstvenih projekata i radili u školskom vrtu . Nezaboravno je iskustvo učenicima bio posjet hotelu – vježbaonici za učenike turističkih zanimanja, gdje su u profesionalnoj kuhinji timovi iz različitih škola surađivali u kreaciji vlastitih specijaliteta.
Sedam dana projektnog sastanka brzo je proteklo ,a iskustvo učenja u novoj školskoj sredini s novim prijateljima bilo je korisno i inspirativno, pravo iskustvo za pamćenje.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime