19.6 C
Vinkovci
Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Osumnjičeni 46-godišnjak nezakonitim arheološkim istraživanjima prisvojio 987 metalnih i keramičkih predmeta koji su kulturno dobro u vlasništvu Republike Hrvatske

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su proveli kriminalističko istraživanje nad 46-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo „Nedozvoljeno obavljanje istraživačkih radova i prisvajanje kulturnog dobra“, iz članka 320. stavka 3. Kaznenog zakona Republike Hrvatske.

Policijski službenici su od 46-godišnjeg mještanina Osječko-baranjske županije privremeno oduzeli 987 predmeta za koje se sumnja u njihovu arheološku vrijednost, a privremeno su oduzeli i dva metal detektora.

Kako je postojala sumnja da je osumnjičenik bez odobrenja nadležnog tijela proveo arheološka istraživanja na lokalitetu Ivankova, gdje je i pronašao predmete, Policijska uprava vukovarsko-srijemska je od Ministarstva kulture i medija, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Vukovaru zatražila ekspertizu odnosno utvrđivanje svojstva kulturnog dobra o pronađenom lokalitetu i predmetima.

Policijska uprava vukovarsko-srijemska je zaprimila izvješće o provedenoj ekspertizi koja je ukazala da su od 46-godišnjaka privremeno oduzeli 987 metalnih i keramičkih predmeta te da je 98 % njih zbirka koja ima arheološki značaj.

Radi se o predmetima od bakrene slitine i željeza, no postoji i određena količina predmeta od srebra, a datiraju iz vremena Protopovijesti, Antike, Seobe naroda, Ranog i Srednjeg Vijeka te Novog vijeka.

Nedvojbeno je da se radilo o arheološkim nalazima koji imaju svojstvo kulturnog dobra, koji imaju znatnu veličinu i vrijednost te su stoga policijski službenici ove Uprave proveli kriminalističko istraživanje nad 46-godišnjim hrvatskim državljaninom, pri čemu su utvrdili da je osumnjičenik na tom lokalitetu detektorima metala proveo arheološka istraživanja bez odobrenja nadležnog tijela, na kojem je pronašao vrijedne arheološke predmete, koji su kulturno dobro u vlasništvu Republike Hrvatske.

Protiv osumnjičenog je nadležnom državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime