29 C
Vinkovci
Nedjelja, 14 travnja, 2024

Osvojene nagrade samo su jedan od pokazatelja kvalitete rada KC Gatalinka i GAK Županja

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić održao je prijem za dječju skupine Kulturnog centra Gatalinka i njihovu voditeljicu Blanku povodom osvojenog prvog mjesta na 20. Festivalu dječjeg folklora u Kutini te glumce Gradskog amaterskog kazališta Županja koji su se s 2. Festivala pučke drame u Murskom Središću na kojemu su se predstavili s predstavom „Vlak u snijegu“ kući vratili s čak dvije nagrade – za najbolju predstavu i najbolju režiju.

Mali dio svoga programa izveli su danas u velikoj županijskoj vijećnici, a ponos zbog osvojenih nagrada nisu krili ni članovi, ni njihovi voditelji. „Na županijskom natjecanju izabrana predstava „Vlak u snijegu“ predstavljala je našu županiju na natjecanju državne razine na kojemu je polučila izvrstan rezultat. Osim nagrade za najbolju predstavu festivala, osvojili smo i nagradu za najbolju režiju dok je naš mladi glumac Dorian Petričević nominiran za najbolju ulogu“, izvijestila je predsjednica GAK-a Županja Snježana Puljić istaknuvši veličinu njihovog uspjeha s obzirom na činjenicu da nije glumački obrazovana te sve radi s puno ljubavi i iz srca, što je potvrdio i mladi Dorian koji se u županjsko amatersko kazalište uključio prije šest godina i to na poziv upravo sadašnje predsjednice.

„Gluma je meni jedna jako lijepa umjetnost koja nam dopušta da se izražavamo na različite načine. Volim glumiti od vrtićkih dana i oduvijek sam htio postati član kazališta. Jednom kad je Snježana objavila kako primaju nove članove, odmah sam rekao mami da se moram upisati“, kazao je Dorian koji je u predstavi glumio glavnu ulogu Mate, odnosno u knjizi Ljubana, domaćina zadruge.

Mladih i talentiranih snaga ne nedostaje ni u vinkovačkoj Gatalinki, jedinom društvu na području Europe čiji su svi članovi obrazovani za ples, pjesmu i sviranje tradicijskih glazbala. Jedna od njih je Ida Knežević koja se prije desetak godina priključila ovom kulturnom centru, a danas je ponosna na sve što su postigli zahvaljujući velikom trudu i radu.

„Nagrada nam znači jako puno zato što smo bili u konkurenciji grupa koje njeguju samo ples, a djeca koja su osvojila prvu nagradu su istovremeno i svirači. Velik je to uspjeh i potvrda djeci da smo na dobrom putu i da tako trebamo nastaviti“, rekla je predsjednica KC-a Gatalinka Blanka Žakula. Trenutno broje oko 90 članova, a vježbaju tri puta tjedno do 1,5 do 2,5 sata, ovisno o danu.

„Iznimno je važno da su djeca obrazovana za ples, pjevanje i sviranje jer tako mogu kvalitetno ići na teren i voditi probe. U nedostatku kadra koji je potreban za uvježbavanje, ti si sam svoj majstor i možeš uskočiti na bilo koju poziciju“, dodala je Žakula uz potvrdu kako se domaćinstvo Festivala sljedeće godine „seli“ u našu županiju, uz mogućnost da tako ostane i dugoročnije.

Svime danas rečenim i prikazanim iznimno je bio zadovoljan i župan Dekanić koji je pohvalio rad obje skupine, uz želju da se u ovakvim prigodama viđaju i češće. „Nagrada koju Gatalinka donosi iz Kutine, i samim time i domaćinstvo Vinkovaca u sljedećoj godini, a možda i duže, pokazuje kvalitetu njihovog rada. Riječ je tu o velikom trudu, radu i broju uključenih. U više navrata sam istaknuo da će potporu uvijek imati i kvaliteta i masovnost rada, po čemu Gatalinka itekako nadmašuje druge skupine“, rekao je župan obrativši se i gostima iz Županje.

„GAK Županja svojim uspjesima pokazuje kako uistinu imaju vrijedne, talentirane članove koji su po puno toga blizu profesionalcima, osim što oni uistinu rade za lijepu riječ i pljesak publike. Izuzetno sam ponosan na njih i nadam se da će u nadolazećem razdoblju broj nagrada biti još veći i da će nastaviti putem kojim su krenuli“, zaključio je župan.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime