28 C
Vinkovci
Petak, 21 lipnja, 2024

Otvorena izložba “Vinkovci i okolica u Domovinskom ratu”

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U Gradskom muzeju Vinkovci danas je otvorena izložba pod nazivom “Vinkovci i okolica u Domovinskom ratu”. Izložba, koju je priredio kustos muzeja Danijel Petković, sadrži dojmljive trenutke zaustavljene objektivom fotografa vinkovačkog kraja tijekom rata. Uz fotografije izloženi su i predmeti kao što su ratne odore, oružje, ostaci eksplozivnih sredstava i dokumenti. Uzvanike je pozdravio ravnatelj muzeja Hrvoje Vulić, a obratio im se i Josip Matić, ratni zapovjednik 109. brigade, poprativši fotografije osobnim svjedočanstvom o ratu u vinkovačkom kraju.

Izložba posvećena Vinkovcima i okolici u Domovinskom ratu nastala je, po riječima kustosa Danijela Petkovića, priređivača postava, kao potreba da se široj općoj i stručnoj javnosti predstavi dvjestotinjak predmeta koji svjedoče o tom vremenu, ali i izlože fotografije vinkovačkih fotografa na kojima se mogu vidjeti ratna stradanja, branitelji i zanimljivi trenuci i situacije iz razdoblja ratne 1991. i 1992. godine. Prilikom svečanog otvorenja, Petković je naglasio da je ova izložba tek uvod i poziv svima na doniranje izložaka, ukoliko su sačuvali poneki predmet ili dokument tog doba. Ujedno je najavio i da će u budućnosti biti još postava ove tematike.

Izložba je realizirana na svega 80 četvornih metara, u tri prostorije u prizemlju, jedine koje su na raspolaganju i trenutno ne postoje prostorni uvjeti za uređenje stalnog postava građe iz Domovinskog rat na području Vinkovaca i okolice.

Izložene fotografije prikupljene su zahvaljujući njihovim autorima, vinkovačkim fotografima, ali i građanima te djelatnicima Državnog arhiva u Vukovaru – Arhivskog sabirnog centra Vinkovci.

Posljednjih dvadeset izloženih predmeta su raznovrsne tiskovine i publikacije koje su obrađivale razdoblje Domovinskog rata na ovom području i na čijim se stranicama, kao i na zidovima muzeja, nalaze fotografije branitelja od kojih su mnogi poginuli ili nestali te se i na ovaj način čuva uspomena na njih.

Veliki dio izložaka, naglašeno je ovom prigodom, u posjedu je Gradskog muzeja Vinkovci zahvaljujući naporima bivšeg ravnatelja, preminulog slikara Stjepana Jozića, hrvatskog branitelja i autora idejnog i likovnog rješenja zastave i grba 109. vinkovačke brigade.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime