20 C
Vinkovci
Četvrtak, 25 srpnja, 2024

Panonski centar jedan je od strateških projekata za Vukovarsko-srijemsku županiju

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img
Završna konferencija projekta “Izrada projektno-tehničke dokumentacije Panonskog centra za primjenu digitalnih tehnologija” održana je danas u Velikoj županijskoj vijećnici, u Vinkovcima.
Zrinka Čobanković,  ravnateljica Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije istaknula je kako je poljoprivreda, kao strateški sektor, svojom gospodarskom ulogom pridonosi održivom razvoju Vukovarsko-srijemske županije.
– Ovo je jedan od strateških projekata i od velikog je značaja za Vukovarsko-srijemsku županiju jer je uključen u Dodatak II Razvojnom sporazumu za područje Slavonije, Baranje i Srijema projekt Panonskog centra za primjenu digitalnih tehnologija. U novoj financijskoj perspektivi Europske unije naglasak je na zelenoj i digitalnoj transformaciji što je srž ideje ovog Centra, rekla je Čobanković.
Pojasnila je i kako se trenutno završava I. faza, odnosno provodi se projekt kojim je izrađena dokumentacija za izgradnju Panonskog centra za primjenu digitalnih tehnologija, čime su stvoreni preduvjeti za izgradnju suvremenog i modernog Centra koji je zamišljen kao suvremeni alat za područje cijele županije.
– Naglasak će biti na istraživanjima koja se odnose na implementaciju novih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji, šumarstvu, vodno-komunalnom gospodarstvu, zaštiti okoliša te biotehnološkom sektoru. Istraživanja koja će se provoditi u Centru će biti neovisna, a rezultati istih bit će dostupni svima kroz neisključivo i nediskriminacijsko širenje rezultata istraživanja, rekla je Čobanković.
Ružica Zucić, ravnateljica Poljoprivredno-šumarske škole Vinkovci  pojasnila je povezanost projekata u čijoj provedbi sudjeluje škola.
– Na samom početku provedbe škola je darovala zemljišnu česticu VSŽ na kojoj se planira izgradnja Panonskog centra. Spomenuta čestica graniči sa zemljištem na kojem je započela izgradnja Centra za suvremene tehnologije i obrazovanje u poljoprivredi, poznatijeg kao RCK, u sklopu projekta čiji je nositelj PŠŠ, istaknula je Zucić .
Naglasila je i kako se Projekt se sastoji od dvije faze. Prva faza, kaže, ima naglasak na izgradnji RCK dok druga faza podrazumijeva edukacije profesora i učenika te nabavu opreme za RCK. Uspostavom RCK na sustavan način i u suradnji s različitim institucijama uvodit će se inovativna tehnološka, edukativna, praktična i moderna znanja, vještine i kompetencije koje će biti u skladu s tržištem rada.
Tijekom same konferencije održana je prezentacija u kojoj su voditelj projekta Dino Duždagić, te viši voditelj projekta u RA VSŽ i koordinator projekta i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu VSŽ Andrija Matić, nazočnima predstavili ostvarene rezultate i tijek provedbe projekta.
– Vukovarsko -srijemska županija još je u srpnju 2020. godine potpisala Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) vrijedan 580.195,00 kn, od kojih je bespovratno 493.165,75 kn, dok razliku sufinancira sama županija – pojasnio je Dugadžić.
Idejno rješenje budućeg Panonskog centra sudionicima je predstavio Andrija Matić i pojasnio da se prizemlje sastoji od dva funkcionalna dijela. U jednom je dijelu, naime, predviđeno smjestiti garažu za vozila i radne strojeve, prateća spremišta i sanitarije dok je drugi dio zgrade predviđen laboratorij za robotiku kao i mjesto za bazne stanice te slijetanje bespilotnih letjelica kao i mjesto za održavanje prezentacija.
-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime