21 C
Vinkovci
Petak, 12 travnja, 2024

Park u Vinkovcima od danas nosi ime 109. brigade

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Počelo je obilježavanje 28. obljetnice ustroja 109. vinkovačke brigade. Ustrojena je 28. svibnja 1991. godine kao prva pričuvna brigada u Republici Hrvatskoj. Svečani program, koji je organizirala Udruga ratnih veterana 109. brigade, počeo je otkrivanjem ploče u parku 109. brigade u Vinkovcima, a nastavlja se sutra programom u Otoku – ovogodišnjem mjestu domaćinu.

Tijekom Domovinskog rata kroz 109. brigadu je prošlo više od 9.000 pripadnika. Slavna brigada držala je najdulju crtu bojišnice u Domovinskom ratu. Mnogo su značili za Vinkovce, a Vinkovci im simbolično vraćaju – od sada će nedavno novi park nositi ime 109. brigade. Riječ je o nekadašnjoj deponiji Papuk koja je sanirana europskim sredstvima. Novonastali park, planirano je, dobit će i spomen obilježje, a građanima će služiti za rekreaciju.

109. brigada u Domovinskom ratu učinila je mnogo za obranu Hrvastke, a značilo je to i veliku žrtvu: 202 poginula i 640 ranjenih pripadnika, dok se 24-orica još vode kao nestali.

Inače, domaćin središnjeg obilježavanja obljetnice ustroja ove godine je Otok, a planirano je da se obljetnica svake godine obilježi u drugom mjestu, dok će se jubilarne obljetnice obilježavati u Vinkovcima.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime