4 C
Vinkovci
Četvrtak, 1 prosinca, 2022

PD “Frankopan” Rokovci-Andrijaševci u Kutjevu

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Martinje ili blagdan svetog Martina slavi se diljem srednje Europe u skladu s mnogim običajima i tradicijom. U Hrvatskoj i Sloveniji na Martinje tradicionalno se “krsti vino”, odnosno simbolički se mošt pretvara u mlado vino. Osim toga, na taj blagdan slavi se i završetak radova u polju.

U Slavoniji Martinje tradicionalno slave i planinari, a okupljaju se u Kutjevu, malom gradiću od svega 6,5 tisuća stanovnika, koji u dane Martinja primi i po nekoliko tisuća gostiju.

Ove godine glavna manifestacija održana je u nedjelju, 6. studenoga, a pridružili su se i planinari PD “Frankopan” Rokovci-Andrijaševci.

“Na dvije staze koje su kretale iz Kutjeva s glavnog trga, Trga graševine, krenulo je oko 1500 planinara. Vođeni iskusnim vodičima,  mogli su izabrati kraću ili dužu, u trajanju 2 ili 4 sata. Nakon hodnje, planinari i ostali izletnici mogli su uživati na Trgu graševine uz tamburaše, svježe pripremljenu hranu, i naravno, vino. Također, bilo je zanimljivo pogledati blagoslov vina, uz pravog biskupa, a poslije i onog vinskog. Idući planinarski izlet vezan uz vino koji planiraju Frankopani je za Vinkovo kada idemo u Ilok”, ističe predsjednica društva Dragica Šibenik.

I ovaj put iz društva pozivaju sve one koji žele planinariti s Frankopanom da im se pridruže. Mogu se javiti Dragici Šibenik na broj 099/516-1427 te porukom na FB stranicu ili profil društva.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime