-0 C
Vinkovci
Nedjelja, 10 prosinca, 2023

Penava: “Gospodo, morate čekati u redu”

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava održao je medijsku konferenciju čiji je povod bila Odluka Ustavnog suda, od 2. srpnja ove godine , a koja se tiče ostvarivanja prava nacionalnih manjina u Vukovaru.

“Mukotrpnim radom svih građana grada Vukovara i svih političkih aktera na vukovarskoj političkoj sceni od mirne reintegracije dosad, postignut je određeni stupanj zrelosti, snošljivosti, komunikacije i suživota”, rekao je Penava te dodao da je taj proces značajno ugrožen nerazumnom odlukom i nasilnim pokušajem uvođenja dvojezičnih natpisa u Vukovar od strane Vlade Zorana Milanovića. Osjetljivim temama, ustvrdio je Penava, treba priči jako obazrivo.
Očuvanje mira i stabilnosti u Vukovaru, međusobno razumijevanje i uvažavanje, preduvjeti su normalnog života i napretka, rekao je nadalje Penava, i ustvrdio da sve što se radi , radi se kako se ne bi narušila ta stabilnost.

“Pokazao sam to i osobnim primjerom, kad sam za pravoslavni Uskrs posjetio crkvu svetog Nikolaja”, podsjetio je Penava.

Zahvalio se Ustavnom sudu na razumijevanju koje iskazuje prema gradu Vukovaru, uz opasku da uz razumijevanje i odobravanje polazišta i odgovornosti koje predsjednik Ustavnog suda i Ustavni sud imaju, mora, zbog javnosti i prvenstveno građana Vukovara, podsjetiti na neke činjenice.

“Temeljna vrijednost našeg Ustava su život, sloboda i dostojanstvo”, poručio je podsjetivši na 30 tisuća hrvatskih logoraša i upitavši što je njima Hrvatska kao država osigurala njima, kao i što je s ustavnim pravima silovanih žena, članova obitelji poginulih i nestalih branitelja.

Prvi čovjek Vukovara poručio je i da, ne želeći bilo kojoj nacionalnoj manjini uskratiti bilo kakvo pravo, mora pozvati na temeljne odredbe Ustava, na božje i ljudske zakone i zdrav razum, koji govore o tome da se, kako je rekao, prvo rješavaju temeljna pitanja, redom od 1991., a tek onda neka prava koja nisu temeljna prava i koja se potražuju od 2016., 2017. ili 2019. godine. Zna se, rekao je Penava, kako se nepravdu može ispraviti: pravednim odnosom, pravednim kaznama i osuđivanjem odgovornih za ono što se dogodilo. Dok se to ne dogodi, Penava ističe da nema potrebu ispričavati se nekome tko u redu čeka za sve drugo.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime