28 C
Vinkovci
Petak, 21 lipnja, 2024

Penava: “Kada žrtve ostvare temeljna prava, onda možemo govoriti o proširenju prava srpske nacionalne manjine!”

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Povodom obilježavanja dana neovisnosti Republike Hrvatske, izaslanstvo Grada Vukovara, predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom, položilo je vijence i zapalilo svijeće na Memorijalnom groblju žrtava domovinskog rata. 08. listopada 1991. godine, Hrvatski Sabor je jednoglasnom odlukom proglasio samostalnost Republike Hrvatske i prekid svih državno pravnih odnosa sa SFRJ.

Ono što su prijašnje generacije sanjale, mi danas uživamo. Slobodno govorimo hrvatski jezik, služimo se svojim pismom i živimo na slobodnom i neovisnom tlu. “Nažalost, i danas nam se pokušavaju nametnuti nepravde koje štete hrvatskom narodu i kojima ćemo se snažno i ustrajno opirati”, poručeno je iz Vukovara. Penava je istaknuo kako zatočenici srpskih koncentracijskih logora nemaju nikakva prava u Hrvatskoj, a takvu nepravdu, rekao je, ne smijemo tolerirati. Prava koja eventualno ostvaruju osigurana su preko Ministarstva hrvatskih branitelja. “Jedan pravni dio države priznaje žrtvu i osigurava prava, a pravosuđe i vanjska politika ista ne priznaje i ne poštuje na odgovarajuć način”, poručio je Penava. Dok se ne zadovolje temeljna prava vukovarske većine, neće biti govora o prihvaćanju posebnih prava vukovarske manjine, zaključio je. Jasno je porućeno kako Grad Vukovar još nije spreman za dvojezičnost i tako će ostati dok se ne riješe mnogo važnija pitanja.

Penava poručuje: “Mi smo kao Grad reagirali na tu nepravdu, ponovnu nepravdu, jer su se neka manje bitna prava pokušala provesti unatoč činjenici kako su prava čak šest tisuća vukovarskih logoraša stavljena u stranu, a tu je ipak riječ o životima i mučenju.”

Tomislav Josić ovom prigodom istaknuo je kako samo Grad Vukovar može odlučivati o uvođenju dvojezičnosti, jer ne zna Zagreb kakav je život Vukovara. Ovakve odluke samo štete i narušavaju već ionako napete odnose u Gradu na Dunavu, poručio je Josić.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime