21.2 C
Vinkovci
Srijeda, 23 lipnja, 2021

Penava na obilježavanju bez komentara na izjave iz Vlade

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Povodom 27. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 21. godišnjice završetka procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, u pratnji članova braniteljskih udruga, čelnika gradske uprave i drugih predstavnika političkog života grada Vukovara, položio je vijenac i upalio svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Godinu za godinom, Vukovarci se na ovaj dan sjećaju svih onih koji su prije gotovo tri desetljeća ginuli na porušenim vukovarskim ulicama, na prvim crtama obrane, u logorima, sa samo jednom željom – da Hrvatska bude slobodna i priznata zemlja na karti Europe i svijeta. O mirnoj reintegraciji i danas su dvojaka mišljenja. Iako je spriječila brojne daljnje žrtve, do čega bi, po mišljenjima dionika onog vremena i sudionika mukotrpnog pregovaračkog puta svakako došlo, mirna reintegracija donijela je, vrijeme je da se to prizna, nezdrav i umjetan suživot, guranje problema pod tepih, segregaciju, šutnju o zločinima, nerijetke nacionalističke provokacije i ispade, i to od generacija rođenih puno poslije bitke za Vukovar….Po prvom čovjeku Vukovara, stanje je takvo da je dan prije obljetnice održao i medijsku konferenciju pod nazivom kontinuirana prisutnost velikosrpske politike u Republici Hrvatskoj.

“Po tom pitanju sam jučer dosta toga rekao, gotovo sve. Jedino što mogu simbolično na ovom mjestu reći je da su ovdje prije 27 godina ljudi ginuli zbog ove države i stijega te države. Hoćemo li nakon 27 godina šutjeti na činjenicu da učenici srpske nacionalnosti sjede tijekom himne iste te države?”, pita se Penava.

Jedan je to od slučajeva koje je Penava istaknuo na spomenutoj medijskoj konferenciji, s koje je ujedno poručio da je Vukovar epicentar sustavne velikosrpske puzajuće agresije, prozvavši HDZ-ovog koalicijskog partnera Milorada Pupovca te svog zamjenika iz redova srpske nacionalne manjine Srđana Milakovića, ali i cijeli sustav. Dakako, reakcije vladajućih nisu izostale pa je predsjednik Vlade Andrej Plenković Penavi poručio da nije on nadležan voditi politiku HDZ-a, dok je Milijan Brkić izjavio da je povijesna činjenica da je Vukovar posebno bio izložen agresiji te da razumije Penavu jer on svaki dan živi s time, ali sve probleme koje imaju moraju rješavati razgovorom. Ministrica Žalac je Penavi pak poručila da bi se trebao baviti razvojem Vukovara, a ne državnom politikom te da će se o njegovoj sudbini u stranci razgovarati na predsjedništvu stranke. Novinari su, s obzirom na brojne reakcije, za Penavu tijekom obilježavanja današnjih dvaju obljetnica imali i dodatna pitanja, no prvi čovjek Vukovara na tu temu više nije želio govoriti.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime