11 C
Vinkovci
Petak, 14 lipnja, 2024

Penava na pod bacio prijedlog Statuta na ćirilici!

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U tijeku je sjednica vukovarskog Gradskog vijeća na kojoj se raspravlja o donošenju prijedloga Zaključka o dostignutom stupnju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara, nakon što je u srpnju Ustavni sud odlučio da se prava srpske nacionalne manjine moraju unaprijediti.

U jednom trenutku burne sjednice, SDSS-ov vijećnik Srđan Kolar dao je gradonačelniku Penavi prijedlog Statuta napisan na ćirilici uz natpis na latinici “Da se bolje razumijemo”, prenosi N1.

gradsko vijece vuTo je napravio nakon odluke Vijeća da se nisu se stekli uvjeti za ravnopravnu upotrebu ćirilice u Vukovaru. Na sjednici je zaključke predstavio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

U prvom dijelu zaključka konstatira da je dostignut stupanj dijaloga među građanima, pripadnicima hrvatskog naroda i svih ostalih nacionalnih manjina na razini koja omogućava suživot i dijalog do određene razine.

U drugom dijelu zaključka, Penava je konstatirao da su na području Vukovara još uvijek zapostavljena temeljna ljudska prava većini građana svih nacionalnosti. Svim tim građanima koji imaju jedan nazivnik – a to je da su se usprotivili velikosrpskoj agresiji ili su ostali samo građani grada zatočeni opsadom u nehumanim uvjetima granatiranja i pogibelji – svim tim ljudima uskraćeno je temeljno ljudsko pravo na život, dostojanstvo i slobodu, i to ne samo 1991. nego i do dana današnjeg, sustavnim odgađanjem provođenja postupaka protiv počinitelja ratnih zločina tijekom velikosrpske agresije na Vukovar, rekao je Penava.

U trećem dijelu zaključka, u kontekstu činjenica, nisu učinjeni potrebni preduvjeti kako bi se uvela posebna prava u okviru ravnopravne uporabe jezika i pisma srpskoj manjini u Vukovaru.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime